'Proljetno izdanje'

Besplatno pogledajte nagrađivane filmove regionalnih festivala

14.04.2023 u 13:49

Bionic
Reading

'Proljetno izdanje', treće po redu događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije, održat će se od 21. do 28. travnja na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba

U projektu sudjeluju Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Program je besplatan za sve gledatelje s teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Ove godine prikazat će se dobitnik nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, portugalski film "Alma Viva", potom "Klondike" i "Korzet" nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu te komična drama "Kelti", koja je osvojila nagradu za najbolju režiju Sarajevo Film Festivala i nagradu za najbolji scenarij Filmskog festivala Herceg Novi.

Nakon besplatnih projekcija zainteresirani će na platformi moći pogledati razgovore s nagrađenim autoricama, najavljeno je.

Film "Klondike", drama ukrajinske redateljice i scenaristice Maryne Er Gorbach, ovjenčana je nagradama za najbolju režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Radnja prati trudnu ženu i njezina muža koji žive blizu ukrajinsko-ruske granice, čiju svakodnevicu grubo prekida pad oborenog malezijskog zrakoplova i bombardiranje njihove kuće. Dok seljani bježe pred nadirućom ruskom vojskom, ona odbija napustiti svoj dom i tvrdoglavo se posvećuje svakodnevnim poslovima i saniranju štete.

U središtu radnje povijesne drame "Korzet" Marie Kreutzer o austrijskoj carici čija su ljepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati, koju redateljica ne ekranizira kroz klišeiziranu priču o lijepoj i mladoj Sisi, već redefinira ustaljene okvire žanra prateći svoju junakinju u razdoblju kada njezina dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Luksemburška glumica Vicky Krieps za ulogu Sisi osvojila je nekoliko prestižnih priznanja – od nagrade u canneskom programu Izvjestan pogled, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Europske filmske akademije.

Obiteljska drama s elementima komedije "Kelti" debitantice Milice Tomović, donosi intiman i iskren uvid u život jedne obitelji u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Prvijenac portugalske redateljice Cristèle Alves Meira, "Alma Viva", šarmantni je film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne obitelji, u čijem je središtu djevojčica koja praznike provodi u malom planinskom selu u Portugalu, gdje ju baka uči tajnama vještičarenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.