FESTIVAL U PULI

Besplatan koncert filmskih songova Arsena Dedića

13.07.2010 u 11:43

Bionic
Reading

Festival igranog filma u Puli donosi jedinstveni koncert koji će biti posvećen isključivo filmskim songovima i pjesmama o filmu kantautora Arsena Dedića, a bit će održan 19. srpnja u 20 sati u dvorani Zajednice Talijana

Bit će to presjek impresivne kantautorske karijere fokusiran upravo na neraskidivu ljubav Arsena Dedića i filma. U prvom dijelu koncerta, uz pratnju Branka Bulića na klaviru, Arsen Dedić će izvesti slavne songove 'Dva ljubljanska dana' iz filma slovenskog redatelja Boštjana Hladnika i 'Sve što znaš o meni' iskorišten u istoimenom filmu Bobe Jelčića. Na programu prvog dijela koncerta bit će izveden i kultni 'Moderato cantabile' ('Put u raj'), 'Okus soli' (prepjev pjesme Gina Paolija izveden u filmu 'Instalacija ljubavi II'), 'Balada o prolaznosti' (iz filma 'Živa istina' Tomislava Radića) te 'Odlazak' (iz više filmova).

U drugom, još nostalgičnijem dijelu koncerta su 'Geste i grimase' (iz serije 'Karneval, Anđeo i Prah' - 'Zagrljaj'), 'Amado mio' (za Ritu Hayworth), 'O mladosti' ('Jagode u grlu' Srđana Karanovića), 'Plavi anđeo' (za Marlene Dietrich), 'Parobrod Rex' (za Federica Fellinija), 'Ministarstvo straha' (nadahnut istoimenim filmom Fritza Langa), 'Trumbetaš' (iz filma Bogdana Žižića), 'Čovjek bez zvijezde' i 'Završit ću kao Howard Hughes'.

Na samom kraju koncerta Dedić će uz klavir izvesti skladbe 'Vlakom prema jugu', 'Odabrat ćeš gore', te 'Takvim sjajem može sjati'. Ulaz na koncert će biti besplatan, ali je broj mjesta ograničen, pa se posjetitelji pozivaju da zauzmu mjesta na vrijeme.

Kantautor Arsen Dedić bio je prvi skladatelj filmske glazbe koji je dobio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo iz područja filmske umjetnosti, zasluživši tu čast antologijskim partiturama za više od stotinu filmova i televizijskih serija. No osim filmskih partitura Arsen je napisao i velik broj filmskih songova, kao i pjesama nadahnutim filmovima. Prva i najpoznatija Arsenova pjesma posvećena filmu bila je 'Moderato cantabile', napisana 1964. i nadahnuta filmom Petera Brooka po scenariju Marguerite Duras iz 1960. godine, no to je bio samo početak Arsenove životne vezanosti uz sedmu umjetnost.

Među svjetskim redateljima koji su našli mjesto u Arsenovim pjesmama su Friedrich Wilhelm Murnau, Georg Wilhelm Pabst, Fritz Lang, Jean Cocteau, Howard Huges, Pietro Germi, Ingmar Bergman, Michelangelo Antonioni, François Truffaut, Federico Fellini, Andrej Tarkovsky, Louis Buñuel i Orson Welles, a od glumaca treba spomenuti Emila Janningsa, Marlene Dietrich, Ritu Hayworth, Marinu Vlady i Hedy Lamarr