S MALIM ZAKAŠNJENJEM

Baš kako je i najavljeno, skinuta je zvijezda s Riječkog nebodera

07.10.2020 u 07:52

Bionic
Reading

Instalacija 'Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik' u vidu petokrake zvijezde skinuta je s krova Riječkog nebodera, kao što je i bilo najavljeno, s obzirom na to da je riječ o privremenoj instalaciji

Instalacija je skinuta u utorak ujutro, iako je prvotno bilo najavljeno da će se skinuti 4. listopada. Kako se doznaje, razlog su loše vremenske prilike proteklih dana.

Umjetnička instalacija autora Nemanje Cvijanovića postavljena je 20. rujna na krov Riječkog nebodera. Instalacija je u obliku petokrake zvijezde s uloženih 2800 krhotina crvenog stakla koje asociraju na isto toliko partizanskih boraca poginulih u bitci za Rijeku, objašnjeno je.

Postavljena je 20. rujna u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a istoga dana protiv njezina postavljanja prosvjedovao je veći broj građana, koji su se okupili na Mostu hrvatskih branitelja te prošli Korzom do Riječkog nebodera.

  • +7
Zvijezda petokraka na riječkom neboderu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek instalaciju je ocijenila kao primarno političku akciju kojoj je cilj poticati ideološke sukobe, rekavši da je izvedena mimo zakonom propisane procedure, što je opovrgnuo riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, napomenuvši da su zadovoljeni svi uvjeti vezani uz postavljanje instalacije te da su s njime bili upoznati i suvlasnici zgrade.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ocijenilo je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivim jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković instalaciju je ocijenio promašenom.