GUMBEKOVI DANI

Balade Petrice Kerempuha varaždinskog HNK najbolja predstava

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2016 14:54
  • Objavljeno 21.03.2016 u 14:52
x_balade10

x_balade10

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK Varaždin

Najboljom predstavom 9. Gumbekovih dana proglašena je predstava Miroslava Krleže "Balade Petrice Kerempuha" u režiji Georgija Para i izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta iz Varaždina, dok su najboljim glumcima proglašeni Tara Rosandić i Željko Duvnjak.

Predstava varaždinskoga HNK proglašena je najboljom jer je "adaptacijom koja povezuje poetski svijet balada s naglašeno kritično prikazanom suvremenom zbiljom, stvorena iznimna poetska drama slojevitih značenja koja efektnom režijom i sjajnim glumačkim ostvarenjima predstavlja jedan od vrhova našeg suvremenog teatra", ocijenio je žiri u kojemu su bili Branka Cvitković, predsjednica, književnik Zlatko Krilić, kazališni kritičar Tomislav Kurelec te predstavnici publike Branko Babac i Mehmed Aganović.

Tara Rosandić nagrađena je za ulogu Eve Miroslava Krleže i Arsena Dedića "Na zlu putu" u režiji Dražena Ferenčine, koju je Glumačka družina Histrion premijerno izvela na otvaranju 9. Gumbekovih dana 10. ožujka u Histrionskom domu. Rosandić je, istaknuo je žiri, "pokazala velik raspon glumačkoga umijeća bivajući jednako uvjerljiva i u dramskim i u kabaretskim situacijama".

Željko Duvnjak nagradu je dobio za ulogu Jože u predstavi Zvonimira Zoričića "Tatarski biftek" u režiji Ivice Kunčevića i u izvedbi Glumačke družine Histrion. Interpretirajući vlasnika lokala Duvnjak "velikim skokovima u jačini govora i kretnjama koje iz zahuktalosti padaju u iscrpljenu ukočenost ocrtavajući česte promjene raspoloženja svog lika, ostvaruje iznimne komičarske domete", ocijenio je žiri.

Za izniman doprinos oživljavanju cabareta nagrađen je teatrolog Boris Senker, "jedan od naših najvećih teatrologa i povjesničara kazališta jednako je značajan i kao autor koji je pisao mnoge iznimno vrijedne komade koji su se znatnim dijelom nastavljali na tradiciju cabareta", ističe se u obrazloženju.

Senker je oživljavanju "tog potisnutog rubnog kazališta" bitno pridonio u suautorstvu s Ninom Škrabeom i Tahirom Mujičićem, najprije s Kavanom Torso, a potom i nekim od najvećih uspjeha Glumačke družine Histrion koji su također sadržavali mnoge elemente cabareta – "Domagojada", "Glumijada" i "Hist(o/e)rijada".

"I komadi koje je sam napisao poput 'Cabaret &td' i 'Fritzspiel' pridonijeli su da postane jedan od najznačajnijih obnovitelja cabareta u hrvatskom kazalištu", dodaje se.

Na ovogodišnjim Gumbekovim danima dodijeljena su i dva posebna priznanja - zagrebačkom kazalištu Trešnji za predstavu Augusta Šenoe i Zinke Kiseljak "Postolar i vrag" u režiji Saše Broz i Siniši Brajčiću za predstavu "Viško veja" Andre Rokija Fortunate i u režiji Lenka Blaževića. Priznanje je Trešnji dodijeljeno "zbog iznimne važnosti privlačenja najmlađe publike takvoj vrsti teatra kao i zbog originalnosti i velikih scenskih vrijednosti", a Brajčiću za "za bitnu ulogu u očuvanju velikom dijelu publike nepoznatog velikog jezičnog blaga otoka Visa".

Festival posvećen komičaru i cabaret-majstoru Mladenu Crnobrnji Gumbeku, završava večeras dodjelom nagrada i još jednom izvedbom predstave "Na zlu putu", "halucinantnoga galgen kabarea“ koji u prikazu dramatičnih sukoba muškarca i žene povezuje tekstove Miroslava Krleže i šansone Arsena Dedića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!