DOMOROCI PERUA

Arheolozi otkrili nepoznati jezik iz 17. stoljeća

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 23.09.2010 13:32
  • Objavljeno 23.09.2010 u 11:55
Peru

Peru

Izvor: Corbis / Autor: Jim Zuckerman

Arheolozi su na pozadini pisma iz 17. stoljeća pronašli znakove za koje tvrde da je dosad nepoznat jezik kojim je govorilo domorodačko stanovništvo sjevernog Perua

Međunarodni tim arheologa pronašao je pismo ispod ruševina crkve nedaleko od mjesta Truhillo, 347 kilometara sjeverno od Lime, prenosi Reuters. U objektima su puna dva stoljeća živjeli dominikanski redovnici.

'Istragom je potvrđeno da je na komadiću papira zabilježen sistem brojeva na jeziku koji je bio izgubljen stotinama godina', izjavio je Jeffrey Quilter, arheolog s Harvardovog muzeja arheologije i etnologije.

'Otkrili smo jezik koji nitko nije vidio ni čuo od 16. ili 17. stoljeća', kazao je Quilter i dodao da je jezik sličan quechuu, drevnom jeziku kojim govore milijuni ljudi u Andama. Posrijedi je možda pisana verzija jezika koji su španjolski kolonijalisti nazivali peskadora, kojim su govorili peruanski ribari sa sjevera zemlje. Do sada nije pronađen nijedan zapis jezika Peskadora.

Pismo, koje je bilo zatrpano pod ruševinama crkve Magdalena de Cao Viejo, pronađeno je 2008. godine.

Quilter kaže da su arheolozi odlučili ne objaviti svoje otkriće dok ne sakupe dovoljno dokaza. Rezultati istraživanja objavljeni su u mjesečniku Američki antropolog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!