večeras

Antimuzej i M23 Galerija izlažu izgubljene bilježnice Pave Dulčića

30.06.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Antimuzej i M23 Galerija priredit će večeras od 19 sati izložbu naziva '55 godina Crvenog peristila – izgubljene bilježnice Pave Dulčića' u galerijskom prostoru M23 Galerije, Vlaška ulica 89/1, Zagreb

Antimuzej i M23 Galerija nastavljaju niz ad hoc izložba. Izložbom '55 godina Crvenog peristila - Izgubljene bilježnice Pave Dulčića' obilježavaju godišnjicu kultne umjetničke akcije na splitskom Peristilu, u kojoj su sudjelovali Pave Dulčić i Vladimir Dodig Trokut, koji su bili suosnivači i članovi Frakcije Grupe Crveni peristil.

Iz zbirki Antimuzeja bit će izložene tri bilježnice Pave Dulčića, od 1968. do 1974. godine, u kojima je Dulčić zabilježio svoju poeziju, trenutke i razmišljanja uoči izvedbe akcije Crveni peristil, zatim detalje oko osnivanja i djelovanja Frakcije Grupe Crveni peristil, koju je utemeljio s Trokutom. Zanimljivi su i crteži i nacrti akcija i slika, koje je Dulčić skicirao u svojim bilježnicama, a u bilježnici iz 1968. nalazi se i izvorni crtež plana akcije Crveni peristil.

Iz zbirki M23 Galerije bit će izloženo više radova Pave Dulčića, kao i zajedničke konceptualne kartoline s umjetničkim intervencijama, planovi akcije Crveni peristil, koje su izradili Dulčić, Trokut i drugi.

Umjetnička akcija Crveni peristil do danas je ostala jedna od najvećih kontroverzi, ali i svojevrsnih misterija umjetnosti na ovim prostorima. Rana smrt nekih sudionika doprinosi toj kontroverzi i misterioznosti, a i sama činjenica da je Trokut s dijelom grupe utemeljio posebnu umjetničko-filozofsku Frakciju Grupe Crveni peristil, čiji je suosnivač i član do smrti bio i Koča Popović, dodatno intrigira i ostavlja mnoga otvorena pitanja o djelovanju ove grupe.

Vladimir Dodig Trokut u zbirkama Antimuzeja ostavio je važne tragove, dokumente, umjetničke radove i bilješke o djelovanju Grupe i Frakcije, te će ova građa, a posebno vrijedne i rijetke bilježnice Pave Dulčića koje se dugo smatralo izgubljenima, biti nezaobilazna građa za daljnja proučavanja ali i objektivne procjene i ocjene rada ove umjetničke Grupe i Frakcije.

55. obljetnica Crvenog peristila možda je prava prigoda za izlaganje Dulčićevih bilježnica i njihovo predstavljanje široj javnosti, ali i stručnim, kulturnim krugovima.

Izložba će bit otvorena, kao što i naziv ad hoc kaže, manje od dvadeset i četiri sata, od petka 30. lipnja 2023. godine, do subote 1. srpnja 2023. godine u 14 sati.