OTVORENo PISMO

Antifašistička liga: Dodjela nagrade Jakovu Sedlaru je sramotna

 • Autor: I.B.
 • Zadnja izmjena 20.04.2017 20:28
 • Objavljeno 20.04.2017 u 20:27
Jakov Sedlar

Jakov Sedlar

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Otvorenim pismom, predstavnici Antifašističke lige RH odlučili su javno osuditi dodjelu najvišeg priznanja Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru

U otvorenom pismu zastupnicima Skupštine Grada Zagreba, predstavnici Antifašističke lige  Zoran Pusić i Vesna Teršelič kao razlog svog stava da bi dodjela Nagrade grada Jakovu Sedlaru bila sramota za Skupštinu i obevrjeđivanje same nagrade, navode nedvojbene krivotvorine i podvale koje Jakov Sedlar koristi u svom filmu 'Jasenovac – istina'.

Otvoreno pismo Antifašističke lige u cijelosti pročitajte u nastavku: 

Većina zastupnika u Skupštini oglušila se na ta upozorenja i dodijelila najviše priznanje grada Zagreba čovjeku koji 'istinu' stavlja u naslov svog filma i dokazuje ju krivotvorenim i za tu priliku proizvedenim dokumentima.

U svom 'priopćenju za javnost' Sedlar, osim što nabraja sve svoje zasluge koje ga kvalificiraju za Nagradu grada, iznosi niz ideološko-politikantskih diskvalifikacija onih koji su izrazili neslaganje da se njemu dodijeli ta nagrada. Tako su to, po Sedlaru, 'velikosrpske Novosti, opskurna Liga antifašista, pridružuje im se Zagreb je naš i SRP … sve bratja koja svoje djelovanje temelji na negiranju svega što je hrvatsko..', 'sve su to bratja s blatne balkanske kaldrme ..', 'isti regionalni onanisti koji promoviraju ideju o jedinstvenom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca.'

 

U Sedlarovom pripoćenju nema ni riječi o dvije bitne činjenice: 

1. Najoštrija kritika dodijele nagrade J. Sedlaru upućena je iz Centra Simon Wiesenthal i u člancima u Jerusalem Postu koje bi se teško moglo svrstai u 'bratiju s blatnjave balkanske kaldrme' ili 'regionalne onaniste'. Isto tako Židovska općina u Zagrebu, što Sedlar prešućuje, izrazila je zaprepaštenje i ogorčenost prijedlogom da se Sedlaru dodijeli Nagrada grada.

2. O samom meritumu – krivotvorinama i podvalama u filmu 'Jasenovac – istina' koje se u Otvorenom pismu zastupnicima Skupštine  navode kao razlog da Sedlar nije dostojan Nagrade grada. U pismu AFL eksplicite se naglašava da se ne radi o osporavanju prava Sedlaru na drugačije stavove nego o našem uvjerenju da čovjek koji se služi falsifikatima ne zaslužuje Nagradu grada. A što se tiče kritike Sedlarovih stavova, nema bolje kritike od onoga što čini sam Sedlar – za podršku tih stavova koristi loše falsifikate.

I u svom priopćenju za javnost Sedlar se služi neistinama i podvalama. Tako, prema Sedlaru, 'Novosti i Liga antifašista u svojoj peticiji pozivaju 'zdrave snage regiona' da spriječe da mi se dodijeli nagrada'. U stvarnosti, radi se o pismu Srpskog narodnog vijeća i Židovske općine i pismu AFLa; oba su naslovljena na zastupnike Skupštine grada Zagreba, 'region', tendenciozno korišteni srbizam, Sedlarova je izmišljotina.

O Sedlarovom krivotvorenju dokumenata i podvali falsifikata iznose se u javnosti argumentirani dokazi već preko godine dana. To što većina zastupnika Skupštine grada Zagreba ne smatra da je to dovoljan razlog da se Sedlaru uskrati nagrada, govori porazno o tim zastupnicima. O sramoti za samu Nagradu, za Grad, za Hrvatsku da se ne govori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 10

Prikaži sve
 • shiboleth

  21.04.2017 00:02

  Čime je postalo jasno da je stvar pristojnosti i uspjeha ne dobiti i ne primiti takvu nagradu ...

 • spilar

  20.04.2017 20:50 2 odgovora

  A mogao se samo malo više potruditi i npr. saznati što je pokojni Američki Predsjednik rekao na Jalti, za Hrvatsku a sve zbpg nepojmljivih zločina počinjeni od strane NDH režima nad Židovima, Srbima i drugima. Citiram " At the Yalta Conference, February 1945, U.S. President F. D. Roosevelt stated...

 • ranac1

  20.04.2017 20:33 1 odgovora

  Pa nagrada njemu je ostavština Zlatanove kulturne revolucije. Pardon prosvjetiteljstva koje je Bandić sljedbenik.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi