PREDSTAVIO NOVI ROMAN

Ante Tomić želi odmak od hrvatskog književnog svijeta

04.12.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Novi roman Ante Tomića 'Čudo u Poskokovoj Dragi' četvrti je roman u nizu toga književnika, a predstavili su ga psihologinja Mirjana Krizmanić, pjevač grupe 'Hladno pivo' Mile Kekin i autor.

Govoreći o odabiru predstavljača Tomić je istaknuo kako su oni bili njegov izbor zato što se želi odmaknuti od hrvatskoga književnog svijeta te da je riječ o dvoje ljudi koji su istinske zvijezde u svojim područjima, a ostali su skromni i normalni.

Za Kekina 'Čudo u Poskokovoj Dragi' pitka je, ali ne i plitka proza, te prava formula kojoj težimo u popularnoj kulturi. Sviđa mu se što Tomić prilazi svojim likovima kao dobar otac pun razumijevanja, a i to što pripovijeda o jakim ženama.

Humor je pak bio središnja tema Mirjane Krizmanić koja je, kako je rekla, dio karijere provela u Centru za istraživanje humora.

Istaknula je također kako je humor cijenjena osobina i u profesionalnome i u osobnome životu, budući da se osoba sa smislom za humor nikada neće doživljavati mesijanski.

Isto tako, dodala je, humor nam pomaže da prebrodimo mnoge teške situacije u životu, pa i onda kada je riječ o crnom humoru.

Podsjetivši da je humor važan u svim profesijama u kojima se radi o ljudima ili za ljude, Krizmanić je istaknula da 'kada se humor sljubi sa spisateljskim darom, onda dobijemo Antu Tomića, odnosno jednu izuzetno duhovito napisanu knjigu čija je velika prednost to što je pisana dobrohotno i bez zloće'.

Autor je nazočnima pročitao odabrani dio knjige, rekavši kako je u njoj možda napisao samo 20 ozbiljnih redaka koji imaju neku poruku, dok je ostatak teksta bez poruke.

Knjigu je objavila Naklada 'Ljevak' u biblioteci 'Cicero'.