ZAPAD I ISTOK PROTIV NEPRAVDE

Alah na strani američkih superheroja

06.07.2009 u 12:43

Bionic
Reading

Superman, Batman i Wonder Woman uskoro će na svojoj strani imati i Alaha, jer snage udružuju s junacima stripa '99' koji utjelovljuju tradicionalne islamske vrline

Nova serija stripova nastala u suradnji Teshkeel Comicsa iz Kuvajta iameričkog DC Comicsa, borbu protiv zločina i nepravde nastavljazdruženim snagama Zapada i Istoka, a na tržište stiže dogodine.

Superherojistripa '99' koji utjelovljuju 99 vrlina, koliko ih Kur'an pripisujeAlahu, udružit će snage s arhetipskim američkim junacima - Supermanom,Batmanom i Wonder Woman. Reakcije na vijest uglavnom su pozitivne,prenosi Guardian. Jedini problem zasad vezan je uz oskudni kostimWonder Woman koji bi mogao uzrujati tradicionalne čitatelje s Bliskogistoka, pa se razmatra ideja da heroina za specijalnu seriju odjenenešto prikladnije.

Za razliku od kolega sa Zapada, junaci stripa'99' ne nose maske niti su autsajderi skrivenih identiteta. Posebnemoći dobivaju u dodiru s mističnim kamenjem, a neki od njih su Noora,studentica iz Emirata, Jabbar, tinejdžer iz Saudijske Arabije koji sepretvara u superjunaka poput Hulka, Hidayeh, djevojkapakistansko-britanskog porijekla i nevjerojatnih moždanih sposobnosti iBatina, jedina pokrivena junakinja.

Predsjednik izdavačke kuće DCComics Paul Levitz najvećim izazovom smatra dopiranje do publike kojadolazi iz različitih kulturalnih pozadina te ističe da susretanjeraznih fikcionalnih likova nije nikakva novost.