nominirani za vizionara

'AI može svašta, ali iza umjetničkog uvijek mora stajati čovjek'

16.02.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Iskoristili smo priliku prije i nakon dodjele nagrada za Vizionara godine da popričamo s nominiranima. Pogledajte što su nam rekli Gorana Barišić Bačelić i Kristian Novak

U prepunoj Laubi nije bilo lako pronaći i identificirati sve nominirane za nagradu Vizionar godine, no neke smo ipak 'uhvatili' i nagovorili ih na izjave. S nama su svoje dojmove podijelili Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica šibenske Tvrđave kulture, i Kristian Novak, pisac i sveučilišni profesor.

Izvor: tportal.hr / Autor: Izvan fokusa/tportal.hr

'Zapravo je jako teško izdvojiti nekoga, jer doista svatko tko se našao u svim kategorijama ima svoju priču. Definitivno je jako lijepo što se skrenulo svjetlo, spotlight na neke ljude koji nisu tako često zastupljeni u medijima niti njihove priče. Drago mi je izuzetno zbog dobitnika nagrade u našoj kategoriji. Nikolu pratim i znam za njega već dulje vrijeme, još od vremena kad nije bio ovako poznat i prepoznat. Sjajno je vidjeti kako jedan umjetnik u suvremenom svijetu, koji je surov prema kulturi i surov je prema umjetnicima, može iznaći svoj put i biti jedno svjetski prepoznato ime. Umjetna inteligencija neće moći dati svoj doprinos, mislim, u ovom segmentu kulture i umjetničkog stvaralaštva. Da, naravno, vidimo danas AI-generirane fotografije i slike, svašta se tu može, ali opet – uvijek iza tog umjetničkog mora stajati čovjek', izjavila je Gorana Barišić Bačelić, jedna od petero nominiranih za Vizionara godine u području kulture.

Izvor: tportal.hr / Autor: Izvan fokusa / tportal.hr

'Jako je važno uključiti i iznimna postignuća u kulturi u samu rekapitulaciju što se zbivalo i što se događalo, zato što mi se čini da se uspjesi i pomaci događaju kroz dulji niz godina, kroz dulje periode. Ponekad su vidljivi tek nakon nekoliko desetljeća. Tako da mi se čini da je dobro imati ovakav lakmus-papir koji će reagirati i jednostavno dati poticaj ljudima koji se trude i koji rade - s jedne strane ono prema čemu imaju eros, ali s druge strane i nešto što se reflektira na naše društvo, u smislu da ukazuje gdje se može poboljšati i da pruža na neki način refleksiju, mogućnost refleksije cijelog društva u tim kulturnim postignućima', izjavio je Kristian Novak, jedan od petero nominiranih u području kulture.

  • +15
Dobitnici nagrada Vizionar godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić