OVJENČANI SVJEŽIM GRAMMYJEM

3D spektakl: Očevi elektronske glazbe Kraftwerk dolaze u Ljubljanu

07.02.2018 u 10:16

Bionic
Reading

Nakon što su prije četiri godine dobili Grammy za životno djelo, jedan od najutjecajnijih bandova na svijetu ove godine požnjeo je i Grammyja za najbolji elektronski album. Doduše, svaki njihov album bi trebao biti ovjenčan ovom nagradom, a kako će uživo djelovati promocija albuma '3-D Catalogue' možemo provjeriti u ljubljanskoj dvorani Tivoli 22. veljače

Uistinu legendarni Kraftwerk, najvažniji i najutjecajniji elektronski sastav svih vremena, dolazi 22. veljače u ljubljansku dvoranu Tivoli s unikatnim 3-D koncertnim iskustvom!

Njemački inovatori i pioniri elektronske glazbe Kraftwerk, zajedno s njihovim vizionarskim radom uz Beatlese i Ramonese, smatraju se najutjecajnijim bandom u glazbenoj povijesti. Njihov nepogrešivi utjecaj je jasno vidljiv ne samo u pojedinim žanrovima (krautrock, techno, hip-hop i pop) i među izvođačima (od Depeche Modea i Davida Bowieja do Madonne i LCD Soundsystema), nego i u suvremenoj glazbi općenito.

Nakon prve posjete Sloveniji u 2004. godini, kad su rasprodali Križanke obilježavanjem 30. obljetnice albuma "Autobahn", Kraftwerk se vraćaju spektakularnim 3-D showom. Kraftwerk 3-D pokriva njihov cjelokupni opus, a tijekom ljetnih nastupa u inozemstvu pokupio je ovacije i kritičku naklonost. Kombinirajući glazbenu i izvedbenu umjetnost, 3-D koncerti Kraftwerka su istinski "Gesamtkunstwerk - kompletna umjetnička djela". Kao što je napisao jedan od britanskih recenzenata, grupa, koja je sedamdesetih zvučala kao daleka budućnost, još je dva koraka ispred ostalih danas. Zanimljivo je pogledati kako je band još početkom sedamdesetih zvučao kao današnji prvaci tehno scene.

Kraftwerk je jedini put u Hrvatskoj nastupio 2009. godine u Zagrebu, na INmusic festivalu. Prisjetite se kako je to izgledalo ovdje.

Jedan od prvih koncerata Kraftwerka, u njemačkom Soestu Autor: WDR

Ovu kultnu njemačku skupinu osnovali su 1970. godine u Düsseldorfu dvojica studenata muzičke akademije, Ralf Hütter i Florian Schneider-Esleben. U početku, pod nazivom Organisation, dvojac objavljuje album „Tone Float" i nastupa na mnogim koncertima izvodeći glazbu, koju su mnogi nazivali avangardnom. Osnovavši Kraftwerk, započinju rad na debitantskom albumu inovativnog zvuka „Kraftwerk I", već tada nagovještavajući revoluciju u suvremenoj glazbi. Nakon nekog vremena Kraftwerk počinje djelovati kao kvartet, inovira pop glazbu i stvara legendarni imidž te postaje najznačajniji kolektiv elektronske glazbe.

Počevši s retrospektivom svoga glazbenog kataloga za Muzej moderne umjetnosti u New Yorku 2012 Kraftwerk je napravio puni krug vrativši se na svoje izvorište unutar düsseldorfske umjetničke scene sedamdesetih.

Nakon serije 3-D koncerata u MoMA-i uslijedila je prezentacija u Tate Modern Turbine Hallu (London), Akasaka Blitzu (Tokio), Opera Houseu (Sydney), Walt Disney Concert Hallu (Los Angeles), Fondation Louis Vuittonu (Pariz), Neue National galeriji (Berlin) i Muzeju Guggenheim (Bilbao).

Godine 2014. Ralf Hütter i njegov bivši partner koji je 2008. otišao iz banda dobili su nagradu Grammy za životno djelo, a ove godine njihov je album "3-D Catalogue" dobio Grammy kao najbolji dance/elektronski album. Prije tri godine, Kraftwerk je dobio još jedno Grammy priznanje. Njihov singl iz 1974. godine "Autobahn" uvršen je u Grammy Hall of Fame, priznanje koje se dodjeljuje singlovima i albumima bez obzira na žanr, za njihovu kvalitetu i važnost u muzici najmanje 25 godina nakon objavljivanja.

Karte se mogu nabaviti putem Eventima.