kinoteka

25FPS: Drugi dan festivala filmovi Sylvije Schedelbauer

28.09.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Na drugom danu 19. Festivala 25 FPS prikazuju se dva bloka iz natjecateljskog programa, posebna retrospektiva japansko-njemačke umjetnice Sylvije Schedelbauer i selekcija člana ovogodišnjeg žirija, umjetnika Marka Tadića

Već od 14 sati u kinu Kinoteka posjetitelje očekuju kratki filmovi Sylvije Schedelbauer koji se prikazuju u sklopu ovogodišnjeg simpozija posvećenog filmskoj arhivistici i found footage filmu.

Umjetnica će predstaviti svoj esejistički i poetski pristup osobnim, povijesnim i političkim narativima sa svojih šest radova, 'bujice slika', koji su nastajali u posljednjih 20 godina, najavljuju s festivala.

U 16 sati uslijedit će program filmova po izboru umjetnika Marka Tadića, 'The Mimoids', u okviru programske sekcije 'Žiri predstavlja'. Uz njegov film 'Događaji za zaboraviti' tu su četiri filma koji se na upečatljive i različite načine koriste umjetničkim mogućnostima i krajolicima videoigara, virtualnih svjetova u susretu s drugim kulturnim sferama.

U 18 sati na programu je drugi blok filmova iz konkurencije 'Granice, horizonti', sa šest filmova koji u rekonstrukcijama određenih trenutaka rastežu ograničenja medija, uz Mare Šuljak, autoricu filma 'Evanescence' i Thuy-Han Nguyen-Chi, autorice rada 'U ljubičastu utrobu'.

Nakon toga kreće posljednji dnevni program, treća konkurencija 'Arti fakti' sa četiri filma, među kojima je i srednjemetražno ostvarenje američke filmašice Deborah Stratman, 'Ono što preostaje".

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara jedan sat prije prve projekcije.