24. DO 28. STUDENI

14. međunarodni festival improvizacije Improspekcije2020

23.11.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 14. međunarodni festival improvizacije Improspekcije2020 održat će se od 24. do 28. studenog online i uživo, u Muzeju suvremene umjetnosti i na Savskom nasipu, a povezat će plesne umjetnike iz nekoliko zemalja u promišljanju tjelesne prisutnosti u aktualnom vremenu

Improspekcije su inicijativa pokrenuta 2007. s ciljem razvoja i afirmacije improvizatorske scene u Hrvatskoj te promicanja međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Projekt se odvija kroz javne izvedbe, radionice, istraživačke programe i otvorene diskusije tijekom čitave godine s improvizacijskim festivalom kao središnjim događajem.

Ove godine, Improspekcije se odvijaju kao dio programa Antisezone 20, platforme za prezentaciju suvremenih plesnih trendova i intermedijalnog performansa.

Umjetničke voditeljice programa Improspekcija2020 su Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović.

Kako se ističe u najavi, ovogodišnjim se Improspekcijama, u četrnaestoj godini održavanja, želi pružiti prilika tjelesnim, improviziranim pristupima radu, "da nam otvore percepciju te da nas time podrže u trenutku i intenzitetu koji živimo; da nam pokažu što znači biti (tjelesno) prisutan u ovdje i sada naspram pokušaju uspostavljanja kontrole (i osjećaja nemogućnosti kontrole) nad onime što slijedi".

U stvaranju programa, umjetničke su se voditeljice vodile potrebom za održavanjem suradnji, kako s institucijama, tako i s umjetnicima/ama s kojima je suradnja već uspostavljena tijekom ranijih godina.

U komunikaciji s njima, došlo je do preoblikovanja zamišljenih programa koje, uslijed situacije izazvane pandemijom, nije bilo moguće realizirati, u nove, još uvijek žive i izazovne formate.

Takvi su online izvedbeni susret "OPEN Exchange" rezidencijalnog programa, koji povezuje umjetnike iz Irana, SAD-a i Hrvatske, koreografski projekt "Svako sada je vrijeme, prostor - INSCULP" Snježane Premuš, pretvoren u 'online score' iz kojeg nastaje plesni video; iskustvene "Sesije o dodiru" slovačkih kolektiva Zdruhestrany i mimoOs o.z, te dva plesna filma s Kirstie Simson "Hool" i "Force of Nature", koje će publika moći pogledati umjesto planirane izvedbe.

"S druge strane, bavile smo se načinima na koje možemo povezati i omogućiti rad, kako lokalnih, tako i regionalnih umjetnika, što nam se činilo na osobit način važnim u trenutnoj situaciji", ističu Pregrad i Šimičić Mihanović.

U tom smislu osmišljeni su programi "Improspekcije pozivaju: Kazalište na otvorenom", s jedanaest umjetnika različitih generacija, "Svako sada je vrijeme, prostor - INSCULP" Snježane Premuš, u suradnji s desetero slovenskih i desetero hrvatskih plesnih umjetnika, te prezentacija određenih istraživačkih praksi (Zrinka Užbinec, Matej Kejžar, Lana Hosni) kojima su se njihovi kolege bavili tijekom ove godine.

"U nadi da će se dio neostvarenih suradnji moći realizirati iduće godine, te da će nam budno pristajanje na situaciju i kreativno trenje s njome otvoriti nove prostore i načine rada, osjetljivosti i subivanja, pozivamo vas s uzbuđenjem na programe festivala", poručuje se u najavi.

Svi programi uživo održavaju se u skladu s epidemiološkim preporukama. Zbog smanjenog broja ulaznica, ulaznice se može rezervirati unaprijed na recepcija@msu.hr ili kupiti na recepciji muzeja svakoga dana od 11 do 19 sati. Online događanja i događanje na Savskom nasipu su besplatni.

Detaljan program događanja nalazi se na poveznicama https://www.facebook.com/events/846895566063235 i https://improspekcije.com/.

Projekt je produkcija Multimedijalne kolibe u suradnji s Antisezonom i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Partneri su Movement Research GPS, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Kazalište na otvorenom Kamenjak.

Projekt Improspekcije2020 podržali su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Movement Research GPS financiran od Trust for Mutual Understanding (SAD).