KOMENTAR SLAVKA GOLDSTEINA

U Sanaderovom je interesu da se što prije vrati

  • Autor: Slavko Goldstein
  • Zadnja izmjena 10.12.2010 11:56
  • Objavljeno 10.12.2010 u 11:30
Ivo Sanader - ne okreći se, sine

Ivo Sanader - ne okreći se, sine

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

O političkoj odgovornosti Ive Sanadera svoj će sud dati povijest, a krivična odgovornost ocjenjuje se samo pred sudom. Zato je u interesu Ive Sanadera da se što prije vrati u Hrvatsku i hrabro ispije tu gorku, ali i neizbježnu čašu, piše u komentaru za tportal ugledni hrvatski intelektualac Slavko Goldstein

Kad se u razotkrivenim korupcionaškim aferama zaredalo spominjanje bivšeg premijera Ive Sanadera kao glavnog organizatora ili pokrovitelja, pokretanje pravosudnog postupka protiv njega postalo je neminovnost. Oboljelo hrvatsko društvo ne može ozdraviti sve dok se te afere ne raščiste, uključujući i Sanaderovu ulogu u njima. Nadležne državne institucije bile su toga svjesne i jučer su pokrenule postupak, ali se za taj neminovni čin nisu adekvatno pripremile. Taj propust vjerojatno je plod nespretnosti i pomanjkanja opreza, ali ako su točna nagađanja da je Sanaderu namjerno ostavljeno dovoljno vremena da odlaskom iz zemlje izbjegne pritvaranje, onda je bolest naše države i društva opasno dublja od one koja nam je i dosad bila poznata. Postojalo je nekoliko zakonom propisanih mjera kojima se Ivi Sanaderu moglo onemogućiti da izbjegne istrazi i da je odgodi na neodređeno vrijeme. Ostaje nejasno zašto takve mjere nisu primijenjene.

Sa Sanaderom u bijegu sudski je postupak osakaćen i predugo traje. A sve dok traje, država i društvo na trusnom su području. Zemljotres nije neizbježan ni vjerojatan, ali oprez je u takvim prilikama neophodan. Imamo vladu i državni aparat koji je dobrim dijelom formirao Ivo Sanader i dugo je i blisko sa Sanaderom surađivao, a sada ga mora goniti po svijetu i privesti zakonu. Imamo predsjednika države koji zastupa nedvojbeno zdrave stavove, ali nije vičan dramatičnim političkim situacijama kao što je to bio njegov prethodnik koji se već na početku svog mandata našao pred opasnošću puzajućeg nastupa vojne vlasti i energičnim je postupkom spasio zemlju od vojne dominacije nad politikom. Takve opasnosti mislim da danas više ne postoje, ali zemlja i društvo očigledno prolaze kroz dramatične trenutke, koji su plodno tlo i za neslućene nedemokratske opasnosti. Ipak, vjerujem da će ih Hrvatska prebroditi. Prošli smo već dovoljno nevolja i iskušenja, stekli smo i dovoljno iskustva koja nam nalažu težnju prema državi pravde, prava i zdrave demokracije.

U toj općoj drami i Ivu Sanadera vidim kao dramsko lice. Od uspješnog premijera i državnika europskog formata, postao je osumnjičenik za kriminal i bjegunac pred zakonom. Kao premijer, imao je i vrlo dobrih poteza, osobito na početku prvog mandata. Imao je i velikih propusta, osobito tijekom drugog mandata, kad nije sagledao dolazak krize i nije na vrijeme inicirao pripreme za te nadiruće nevolje. Hrvatska povijest pravedno će mu vrednovati i pozitivnu i negativnu stranu te njegove političke bilance. Međutim, eventualna kaznena odgovornost ocjenjuje se samo pred sudom. Ivo Sanader to ne može izbjeći. Što dulje bude izbjegavao vratiti se u zemlju, odgovornost će mu postajati sve teža i veća. Držim da mu je u interesu da se što prije vrati, da stane pred sud i hrabro ispije tu gorku, ali i neizbježivu čašu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi