NEOBIČNE DRŽAVE

Sealand: kneževina koja je ratovala sa susjedima, preživjela državni udar i ima vladu u egzilu, ali nikad neće biti priznata

06.01.2023 u 16:04

Bionic
Reading

Premda u većini udžbenika piše da je najmanja država na svijetu Vatikan, no na svijetu postoji državica površine 0,004 četvorna kilometara s dva stanovnika koja će teško ikada biti međunarodno priznata unatoč vrlo zanimljivoj povijesti. Dobrodošli u Kneževinu Sealand.

Neće biti veliko iznenađenje ako Sealand nikada ne uđe u Ujedinjene narode, ali za tu platformu koja se nalazi u Sjevernom moru 12 kilometara od britanske obale Guinnessova knjiga rekorda navodi da je 'najmanji teritorij koji polaže pravo na status države i traži međunarodno priznanje'.

Kneževina Sealand je mikronacija koja se nalazi na Roughs Toweru, pučinskoj platformi koju je tijekom Drugog svjetskog rata u međunarodnim vodama sagradila Velika Britanija kao vojnu utvrdu za obranu od njemačkih zrakoplova. Riječ je o platformi postavljenoj na dva okrugla nosača ukopana u pješčani sprud, na kojoj je tijekom rata boravilo oko 200 britanskih vojnika.

Ta takozvana utvrda Maunsell napuštena je pedesetih godina, a u kolovozu 1965. na platformu je došao prvi skvoter Jack Moore koji je na toj lokaciji izvan britanske teritorijalne jurisdikcije planirao uspostaviti piratsku radio stanicu. Dana 2. rujna 1967. s platforme ga je izbacio bojnik britanske vojske Paddy Roy Bates i na njoj se nastanio zajedno sa svojom obitelji.

Sljedeće su godine britanski radnici koji su servisirali neku navigacijsku plutaču došli preblizu Roughs Toweru pa je Paddyjev sin Michael pucao prema njima ispalivši hice upozorenja. Kako je tada bio britanski podanik, pozvan je na sud u Engleskoj zbog optužbi za neovlašteno korištenje vatrenog oružja. Pošto se incident dogodio izvan britanskih teritorijalnih voda, sud se proglasio nenadležnim a Bates je oslobođen optužbi. Njegov je otac potom na platformi proglasio neovisnu Kneževinu Sealand i imenovao se nasljednim vladarom zemlje.

Paddy Bates je 1975. proglasio ustav, uveo nacionalnu zastavu, himnu, valutu i putovnicu, te zatražio međunarodno priznanje. Tri godine kasnije u kneževini je međutim nastupilo ratno stanje. Njemački državljanin Alexander Achenbach, Batesov poslovni partner, imenovan je premijerom Sealanda. Njih su dvojica na platformi planirala otvoriti kasino i luksuzni hotel, no nisu se uspjeli dogovoriti oko uvjeta ulaganja pa je Achenbach odlučio Sealand zauzeti vojnom silom. Unajmio je nekolicinu njemačkih i nizozemskih plaćenika i pokušao osvojiti platformu, no u tome ih je spriječio Michael Bates sa svojim pristašama. Achenbach je zarobljen i optužen za nacionalnu izdaju.

Sealand Izvor: Profimedia / Autor: BEN STANSALL / AFP / Profimedia

Na Sealand je čak došao diplomat iz njemačkog veleposlanstva u Londonu kako bi pregovarao o njegovu oslobađanju. Nakon nekoliko dana pregovora Paddy Bates je popustio i oslobodio Achenbacha, a kasnije je tvrdio da posjet diplomata predstavlja de facto priznanje Sealanda od strane Njemačke. Achenbach je prognan iz zemlje te je osnovao 'vladu u egzilu' ali nikad više nije pokušao silom preuzeti vlast u državi.

'Zemlja' je 1987. godine pretrpjela jedan virtualni napad. Naime, Velika Britanija je proširila svoje teritorijalne vode na 20 kilometara od obale što znači da se Roughs Tower našao unutar međunarodno priznatih britanskih granica. No čini se da to ni na koji način nije utjecalo na status Sealanda. Ipak, požar koji je 2006. izbio na platformi ugašen je uz pomoć vatrogasnog remorkera iz 'susjedne i prijateljske' Velike Britanije.

Sealand je tih godina bio ponuđen na prodaju po cijeni od 750 milijuna eura, ali kupac se nije našao. Upravljanje 'kneževinom' 2012. je preuzeo Michael Bates pošto je u dobi od 91 godine preminuo njegov otac i osnivač 'dinastije', Paddy Roy Bates. U međuvremenu je nogometna reprezentacija Sealanda odigrala svoju prvu međunarodnu utakmicu protiv Alandskih otoka, Mike Martell predstavljao je kneževinu na Svjetskom kupu u kung-fuu u kanadskom Quebecu, a planinar Kenton Cool postavio je zastavu Sealanda na vrh Mount Everesta.

Hoće li Kneževina Sealand ikada biti međunarodno priznata? Prema mišljenju pravnih stručnjaka, za to postoji mala ili nikakva šansa. Naime, Sealand se nalazi na strukturi koja je napravljena ljudskom rukom, a prema međunarodnom pravu priznanje mogu dobiti samo prirodni teritoriji.