STIGLO MLADUNČE

Ljubavi i strasti nije nestalo: Zagrebačke zebre u Maksmiru se osjećaju kao kod kuće

11.03.2020 u 23:11

Bionic
Reading

Iz Zoološkog vrta grada Zagreba javili su u srijedu sretnu vijest o novom prugastom stanovniku Maksimira, mladunčetu zebre za kojega se zbog osjetljivog razdoblja u kojem se još ne odvaja od majke, spol još ne zna

Obitelj zagrebačkih zebri s veseljem je dočekala novog člana prema kojemu su pokazali iznimnu brižnost.

O prugastom mališanu uz mamu Sabinu, osmogodišnju zebru koja je u Zagreb stigla iz Arnhema, brinu i petnaest godina stariji mužjak Gustav, rođen u Plzenu, te dvogodišnja sestrica Cheeza, rođena Zagrepčanka.

Cheeza je prvo mladunče prugastog nizozemsko-češkog para, i najbolja potvrda da se u nastambi zebri razvila dobra kemija. Novo mladunče znak je da ljubavi i strasti nije nestalo.

'Ispred nastambe zebri jučer smo svjedočili veličanstvenom prizoru. Ženka je bez većih poteškoća na svijet donijela zdravo mladunče. Ono se ubrzo osovilo na noge i popilo kolostrum. S divljenjem smo gledali i njegove prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče gotovo da je trčaralo', rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Malenu zebru sada krase smeđe pruge koje će s vremenom potamnjeti i postati crne. Raspored i izgled pruga jedinstven je za svaku zebru – poput otiska prsta kod čovjeka.

Zebre su sisavci iz porodice konja, objašnjavaju i ZOO vrta Zagreba i dodaju kako one žive u obiteljskim skupinama, u kojima otac obitelji svoju skupinu hrabro brani od drugih mužjaka.

Ravnatelj Damir Skok ponosno ističe kako ženka grantove nizinske zebre u Vrtu gravidnošću prati ritam kakav postoji i u prirodi – nizinama jugoistočne Afrike.

Naime, zebra najčešće svake dvije godine na svijet donosi jedno mlado. Ono tada ima tridesetak kilograma, a odrasla zebra može biti deset puta teža.

  • +6
Zagrebačka obitelj zebri dobila je novog člana Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL