HLADNA LJEPOTA MIKROSVIJETA

[VIDEO] Britanski umjetnik pretvorio koronavirus u prekrasnu staklenu skulpturu

20.03.2020 u 10:10

Bionic
Reading

Luke Jerram izrađuje skulpture mikrobiološkog svijeta poput koronavirusa

Umjetnici imaju razne omiljene teme. Luke Jerram iz Bristola u Velikoj Britaniji voli od stakla izrađivati viruse i druge patogene.

Iako većina mikrobiološki svijet smatra ružnim i strašnim, Luke Jerram pronalazi ljepotu u bezbojnoj strukturi virusa. Jerram se već više od 15 godina bavi izradom staklenih skulptura koje predstavljaju razne viruse poput ebole, HIV-a i koronavirusa. Njegova serija zove se 'Staklena Mikrobiologija'.

Stakleni virusi su često milijun ili više puta veći od stvarnih mikroba. COVID-19 dva je milijuna puta manji od Jerramove staklene skulpture.

Luke Jerram svojim je radom želio odati počast svima koji se bore protiv pandemije koja trenutno vlada svijetom. Skulpturu je naručilo jedno američko sveučilište prije nego je zaraza koronavirusom prerasla u pandemiju.

'Ovo umjetničko djelo napravljeno je u počast znanstvenicima i medicinskim timovima širom svijeta koji surađuju kako bi usporili širenje virusa. Iznimno je važno suradnjom pokušati usporiti širenje koronavirusa kako bi se zdravstvene institucije mogle nositi s ovom pandemijom', rekao je Luke Jerram.