ČLANKONOŽAC NAZVAN PO BENDU

Škamp i Pink Floyd ubijaju ribe zvukom, ali rokeri samo u legendi

16.04.2017 u 22:12

Bionic
Reading

Novootkrivena vrsta škampa Synalpheus pinkfloydi sposobna je ubiti ribu svojim glasnim zvukom, no naziv koji duguje rock bendu nema nikakve veze s urbanom legendom o Pink Floydima po kojoj su na nekom nastupu svirali toliko glasno da su od buke pomrle sve ribe u obližnjem jezeru

Synalpheus pinkfloydi ubojiti zvuk stvara svojim asimetričnim kliještima, generirajući buku do 210 decibela - glasniju od tipičnog rock koncerta i dovoljno glasnu da ubije malu ribu u blizini.

Ispada međutim da legenda zapravo nije povod za imenovanje vrste škampa po rock bendu.

Dr. Sammy DeGrave, voditelj istraživanja Oxfordova Muzeja nacionalne povijesti, otkrio je za vošingtonski National Public Radio (NPR) da je inspiracija za ime škampa bila izražena boja njegovih kliješta - ružičasta.

'Referira se to na stih 'usput, tko je od vas Pink?' iz pjesme 'Have A Cigar'', rekao je DeGrave NPR-u i pojasnio da je priča vezana uz prvo gostovanje Pink Floyda u Americi.

'Ljudi su tamo mislili da se jedan od članova benda zapravo zove Pink pa ih je reporter pitao 'koji je od vas Pink'. Ta anegdota nam se urezala u sjećanje i otuda dolazi ime', objasnio je DeGrave.

Za priču o koncertu Pink Floyda pogibeljnom za ribe DeGrave kaže da je nikad nije čuo i da mu zapravo ne zvuči kao moguća.

Legenda o pomoru riba počela je kružiti nakon objavljivanja biografije benda 'A Saucerful of Secrets: The Pink Floyd Odyssey' čiji je autor Nicholas Schaffner opisujući nastup benda 1971. u londonskom Crystal Palace napisao: 'Vrhunac nastupa bilo je pojavljivanje 15-metarske hobotnice obavijene suhim ledom, koja je izronivši iz malog jezera odvojila publiku od pozornice dok joj je vatromet eksplodirao iznad glave. Nažalost , glasnoća glazbe je bila takva da je prava riba u jezeru pougibala od traume.' 

U jezeru se doista dogodio pomor ribe, no vjerojatniji uzrok pomora su odbačeni suhi led i podvodna eksplozija rakete kojom je napuhana velika hobotnica.