DANAS JE NJIHOV DAN

Pande slave i zovu vas na tulum

16.03.2017 u 20:18

Bionic
Reading

Nazivaju ih veličanstvenim anđelima prirode, a njihova slatkoća i nespretnost rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Pogađate, riječ je o pandama, a jeste li znali da je danas njihov dan?

Svjetski Dan pandi obilježava se 16. ožujka i posvećen je širenju svijesti o ovoj veličanstvenoj životniji koja se nalazi na popisu ugroženih vrsta.

Velika panda sisavac je iz porodica medvjeda i porijeklom je iz planinskih lanaca središnje Kini. Krčenjem šuma njihova je populacija znatno smanjena i danas ih je manje od dvije tisuće, uključujući i nekoliko stotina u zatočeništvu u Kini te u zoološkim vrtovima širom svijeta.

Ženske pande imaju mogućnost začeti samo dva ili tri dana u godini što je dovelo do vrlo niske stope reprodukcije, a dodatan problem za vrstu stvaraju niska reproduktivnost i velika smrtnost novorođenih pandi u zatočeništvu. Lijepa je vijest ta da je broj panda koje žive u divljini najmnogoljudnije zemlje na svijetu u porastu u posljednje vrijeme.

Kako pomoći ovoj ugroženoj vrsti, možete provjeriti ovdje, ako želite sa svojom plišanom pandom sudjelovati u petak na tulumu, prijaviti se možete ovdje, ako se želite još jednom uvjeriti koliko su umiljate ove životinje, pogledajte najsvježiju kompilaciju videa s pandama.

Autor: Youtube