THE PRESENT

Ova dirljiva animacija o dječaku i psiću rastopit će vam srce

15.02.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Animirani film na kojem su prije tri godine radili studenti toliko je oduševila Pixar i Disney, da su autorima ubrzo nakon niza osvojenih priznanja ponudili posao

Ovo, jasno, nije nimalo čudno. Ako The Present gledamo kao uradak na kojemu nije radio profesionalni studio, već petnaesstak studenata, zbilja je teško ne ostati zatečen. Što se teme tiče, ona je napravljena da vas navuče da u bar jednome trenu kažete 'jooooj'. Radi se o srceparajućoj priči o psiću i dječaku temeljenoj na uratku brazilskog strip-autora Fabia Coala Cavalcantija.

Animacija je sakupila preko pedeset nagrada i priznanja, što je više nego uspješno privuklo pažnju velikih producentskih kuća. Animatori Jacob Frey i Markus Kranzler tako su dobili ponudu da rade za Disney i Pixar. Nekoliko godina kasnije, odnosno danas, možemo vidjeti plodove njihova rada. Kranzlerov rad sa volumetrijskim oblacima možemo vidjeti u Dobrom dinosauru, dok je Frey radio kao pripravnik animacije na hitu Zootopia.

The Present Izvor: Društvene mreže / Autor: Jacob Frey i Markus Kranzler

Izvorni strip The Present možete pročitati ovdje. Hoćete li to učiniti prije no što pogledate animaciju ili kasnije, na vašem je izboru, s obzirom da oba uratka zapravo služe kao svojevrsni međusobni spoiler. Izvorni uradak se puno više koncentrira na unutarnji monolog te stvari koje biste sami trebali zaključiti servira na prilično sirov način, dok u animaciji sve dolazi puno prirodnije i fluidnije.

Kako god okrenuli, nemoguće je ostati ravnodušan nakon što vidite detaljnost i pedantnost unesenu u ovaj rad koji, iskreno, izgleda kao nešto na čemu je radio netko puno stručniji ljudi od petnaestak talentiranih studenata animacije.