OČEKIVANI POMLADAK

[FOTO] U zagrebačkom ZOO-u prvi put rođeni patuljasti mungosi

09.09.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Par patuljastih mungosa koji su u Zagreb stigli prošle godine dobio je potomke

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji. Njihovi potomci prvi su patuljasti mungosi rođeni u Zagrebu.

  • +3
Patuljasti mungosi u Zoološkom vrtu grada Zagreba Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba

Između ženke patuljastog mungosa, rođene prije tri i pol godine u Nizozemskoj, i mužjaka, njezina vršnjaka iz Francuske, od prvoga dana zajedničkog života u Hrvatskoj cvjeta 'amour'. Bilo je samo pitanje vremena kad će njihova ljubav rezultirati pomlatkom.

Mladunci kojima se još ne zna spol, na svijet su došli u drugoj polovini srpnja. Prve su dane provodili skriveni, no sada su veći dio dana na otvorenom. Istražuju vanjski dio svoje nastambe u Afričkom selu, igraju se i promatraju merkate koji žive u susjednoj nastambi.

'Roditelji male patuljaste mungose ne puštaju ih vidokruga. Pozorno prate svaki njihov pokret. Kada osjete opasnost, mladunce glasanjem pozivaju u zaklon. Mladunci su prvih 45 dana sisali mlijeko, a nakon toga su im roditelji počeli donositi krutu hranu – od banana i rajčica do ličinki kukaca. Da se o njima svi izvrsno brinu, potvrđuje i razvoj mališana. Naime, mladunci su nakon nepuna dva mjeseca gotovo dosegli veličinu roditelja', kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Patuljasti mungosi najmanji su od svih mungosa. U prirodi nastanjuju savane i šume istočne i južne Afrike. Ženke su dominantnije od mužjaka, a glavnu ulogu u skupini ima starija, dominantna ženka. U skupini svatko dobro zna svoje mjesto, pa rijetko dolazi do međusobnih sukoba. U odgajanje mladunaca među kojima je većina onih dominantne ženke, uključeno je cijelo selo. U skupini postoje i dadilje koje pomažu u odgoju mladunaca i njihovoj pripremi za samostalni život.

Mladunci postaju spolno zreli u dobi između dvije i tri godine. Ne zna se koliko žive u prirodi, a u zoološkim vrtovima mogu doživjeti deset godina.

Patuljasti mungosi prepoznatljivi su po sitnoj njuški te malenim i zaobljenim ušima. Dlaka na glavi im je kratka, a niz tijelo se produžuje. Rep im čini više od polovine tijela.