STO MU GROMOVA

Biste li radije da vam auto eksplodira ili da ga pogodi munja?

27.03.2017 u 21:41

Bionic
Reading

Tmuran je i kišan dan, promet ulicom odvija se neometano pa jedino što možete očekivati od videa na kojem je zabilježena takva situacija je udar munje u auto. Video očekivanja ispunjava, i slikom i naslovom, no ne i logikom

Da je snimka nastala na otvorenoj cesti, vjerojatnost da se radi o munji bila bi puno veća, no na gradskoj ulici usred zgrada i bandera munja je imala puno bolje mete za pražnjenje od automobila, čak i s dignutom antenom.

Osim toga, školjka auta je Faradeyev kavez koji štiti putnike i elektroniku u autu. Količinu dima oko auta nakon udara i dim koji izlazi iz auta s putnicima teško da bi proizveo radio spaljen munjom preko antene.

Stoga smo skloniji vjerovati da je eksplozija došla iz auta, a ne s neba prema kojemu se bljesak raširio vjerojatno zbog vlage u zraku.

E sad, biste li radije da vam auto pogodi munja ili da eksplodira? Faradeyev kavez putnike štiti od električnog polja, no ne i od eksplozije motora. Osiguravajuće kuće u Americi, gdje je snimka nastala, pokrivaju nezgode nastale uslijed ljudske greške, no ne i u slučaju prirodnih sila, u što se ubrajaju i munje.

Sigurnost putnika ili novac od osiguravajućih kuća? S obzirom na to da nitko nije ozlijeđen, vlasnik eksplodiranog auta sa snimke ne bi trebao imati tih dilema.