ZNANSTVENICI OTKRILI

Znate li zašto se psi vrte prije nego što obave nuždu?

03.01.2014 u 12:05

Bionic
Reading

Psi su osjetljivi na Zemljino magnetno polje i, po tvrdnjama znanstvenika, pri vršenju nužde poravnavaju tijelu u smjeru magnetne osi sjever-jug

Znanstvenici u Češkoj i Njemačkoj proučili su ponašanje 70 pasa tijekom 1.893 defekacije i 5.582 urinacije u razdoblju od dvije godine i zaključili da se psi usklađuju s magnetnim poljem u smjeru sjever-jug svaki put kad je to polje stabilno. Kada ga nešto poremeti, poput eksplozija u Sunčevoj atmosferi i poremećaja elektromagnetskog zračenja, i psi bivaju zbunjeni.

Rezultati su objavljeni u časopisu 'Frontiers in Zoology' i pokazuju da su psi osjetljivi i na intenzitet i na polaritet magnetnog polja. To usklađivanje sa smjerom sjever-jug, kažu znanstvenici, vjerojatno objašnjava često vidljiv proces kruženja i vrtnje pasa prije nego što se namjeste za defekaciju.


U ranijim je istraživanjima ustanovljeno da i druge životinje pokazuju slične navike. Tako je u jednoj studiji, ranije objavljenoj u časopisu 'Plos One', otkriveno da šarani koriste geomagnetne linije kako bi se poravnali s pravcem sjever-jug.

Ovaj video nema nikakve veze sa spomenutim znanstvenim istraživanjem, no zorno prikazuje da pas mora pronaći odgovarajući položaj za vršenje male nužde, ali i da to može obaviti baš bilo gdje...