SVEMIR PRIJETI

Zemlju će izbrisati eksplozija supernove?

07.01.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Najgori scenarij apokaliptičnih filmskih spektakla uskoro bi se mogao ostvariti, tvrde američki znanstvenici. Zemlja bi mogla nestati zbog eksplozije zvijezde udaljene oko 3.000 svjetlosnih godina

Zvijezda T Pyxidis, prema procjenama znanstvenika, trebala bi se sama uništiti u eksploziji supernove snagom od 20 milijarda milijardi megatona eksploziva TNT-a. Premda je zvijezda udaljena 3.260 svjetlosnih godina, što u galaktičkim mjerilima i nije puno, udar termonuklearne eksplozije mogao bi u potpunosti uništiti ozonski omotač Zemlje.

Astronomi sa Sveučilišta Villanova u Philadelphiji objasnili su da im je izviđački satelit International Ultraviolet Explorer pokazao da T Pyxidis zapravo čine dvije zvijezde. Jedna je malena zvijezda poznata pod imenom bijeli ili degenerirani patuljak koja usisava plinove i polako raste, a eksplodirat će kad dosegne kritičnu masu.

Znanstvenici tvrde da će ta eksplozija svijetliti poput svih zvijezda u galaksiji zajedno. Svemirski teleskop Hubble snimio ju je 'u pripremama' za veliki prasak i okruženu nizom manjih eksplozija, nova.

Ovakve su se eksplozije pojavljivale redovno svakih 20 godina od 1890. godine, ali su stale nakon 1967. Na novu se eksploziju stoga čeka već 20 godina, a Robin Scagell, potpredsjednik britanskog Kraljevskog astronomskog društva, rekao je: 'Zvijezda će gotovo sigurno uskoro postati supernova, ali to još uvijek može biti jako daleko pa nemojte imati noćne more.'