DRAGA, NAPRAVI MI ŽUJU

Za pivo možemo zahvaliti ženama

31.03.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Povjesničarka Jane Peyton za svoju novu knjigu pozabavila se istraživanjem informacija o pivu i otkrila da su žene oduvijek bile povezane s njegovom proizvodnjom

Prije gotovo 7.000 godina u Mezopotamiji i Sumeru žene su bile jedine koje su smjele variti pivo i voditi krčme. To je vjerojatno zato što je gotovo u svim drevnim društvima pivo bilo dar boginje, a ne muškog božanstva.

U skandinavskim zemljama žene su također bile jedine koje su smjele raditi pivo, a sva oprema za izradu uvijek je ostajala njihovo vlasništvo. U Finskoj postoji i legenda o trima ženama koje su izmislile pivo, a među sastojcima su bile medvjeđa slina i divlji med.

Kao i drugdje širom svijeta, i u Velikoj Britaniji žene su izrađivale pivo. Uglavnom su to činile kod kuće, pa ga zatim prodavale susjedima u svom selu. Kraljica Elizabeta I., kao i većina ljudi 16. stoljeća, za doručak pila je pivo, jer se tada već smatralo osnovnom namirnicom.

Pivo se u današnje vrijeme promovira kao izrazito muško piće, no prije tvorničke izrade koja je počela s industrijskom revolucijom nije bilo tako. Pivo je tisućama godina bilo u ženskim rukama.