IGRA SMRTI

Za krivi odgovor u kvizu slijedi strujni udar

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 17.03.2010 16:08
  • Objavljeno 17.03.2010 u 10:14
muškarac utičnica

muškarac utičnica

Izvor: Corbis / Autor: Philip Kaake/CORBIS

Kao i svaki kviz, Le jeu de la mort (Igra smrti) ima publiku uživo, prelijepu hostesu i brdo pitanja na koja natjecatelji odgovaraju, no kazna za krivi odgovor je strujni udar od 460 volta. Zapravo se radi o eksperimentu tima psihologa koji snimaju dokumentarac o moći koju televizija ima nad nama

Suigrači u novom francuskom kvizu kažnjavaju se međusobno udarima struje dok onaj kojeg trese struja ne počne moliti za milost ili se ne sruši naizgled mrtav. Publika za to vrijeme skandira i traži kaznu za natjecatelja koji je krivo odgovorio.

U stvarnosti, tim psihologa našao je 80 dobrovoljaca koji ne znajući sudjeluju u eksperimentu vezanom uz učinke televizije na ljudsku psihu, a rezultati bit će emitirani u obliku dokumentarca na programu France 2.

Dobrovoljci misle da sudjeluju u pilotu za novi kviz, a upute im glase da svaki put kad drugi igrač krivo odgovori puste 480 volta kaznene struje u njega. Nesvjesni da im je suigrač plaćeni glumac koji se samo pretvara da ga trese struja, 64 od 80 natjecatelja nije se libilo 'kazniti' ga.

Isti eksperiment korišten je šezdesetih godina prošlog stoljeća da bi se odredilo koliko će poslušni građani biti u slučaju da moraju sudjelovati u masovnim ubojstvima, a također objašnjava slijepu poslušnost njemačkih vojnika za vrijeme strahota Drugog svjetskog rata. Jacques Semelin, jedan od psihologa, kaže da nije stvar samo u potpisanom ugovoru s natjecateljima, već i pritisku kamera i publike koja također nije svjesna da se radi o namještenoj emisiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi