BLAGDANSKA OPSCENOST

Vulgarne božićne čestitke haraju Britanijom

22.12.2008 u 09:05

Bionic
Reading

Božićne čestitke s prikazanim genitalijama i porukama koje sadrže psovke prodaju se uzduž i poprijeko Velike Britanije i izazivaju bijes nekih kupaca. Je li riječ o dekadenciji?

Božićne čestitke koje prikazuju Isusa i uz njega genitalije popraćene riječima 'Merry fucking Christmas' samo su jedan od primjeraka serije vulgarnih blagdanskih razglednica koje se mogu kupiti u trgovinama u Velikoj Britaniji

'Čestitke su vulgarne, a Božić je blagdan koji ne bi smio biti povezan sa psovkama i s opscenošću. K tomu, užasno je da se prodaju na javnim mjestima gdje ih mogu vidjeti i djeca', komentirala je Ann Widdecombe, članica parlamenta.

Velika Britanija je i inače na nogama zbog rječnika koji se koristi na javnoj televiziji i koji su usvojila čak i neka popularna TV lica poput 'golog kuhara' Jamieja Olivera.

Sporne čestitke s porukama 'Have a fucking miserable Christmas', 'Happy fucking New Year' ili 'Resolutions - fuck them', za koje ne treba posebni prijevod, prodaju se po trgovinama lanca Scribbler, Selfridges i Urban Outfitters koji promoviraju 'alternativne' načine čestitanja Božića, proizašle iz dizajnerskih radionica mladih britanskih umjetnika.

Prodavači se brane tezom da postoji dovoljna potražnja za nekonvencionalnim čestitkama da se opravda njihovo držanje na policama. K tomu, mnogi drže da je riječ o običnom vizualnom ili jezičnom humoru daleko od bilo kakvog vrijeđanja duha Božića. Štoviše, mnoge male trgovine priznale su da prodaja ide tako dobro da bi skoro pa bankrotirali u slučaju da ih maknu iz ponude.