ULAGANJE U BUDUĆNOST

Vlada Južne Koreje ulaže u razvoj videoigara

08.12.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Vlada Južne Koreje planira do 2012. godine izdvojiti 237 milijuna dolara namijenjenih poticanju industrije igara, koja u toj zemlji cvjeta

Većina igrača nema pojma tko je predsjednik Južne Koreje, no svi koji se malo duže bave igrama znaju da su igre i igrači u toj zemlji na posebnoj cijeni. Konkretno, na državnoj televiziji se uredno prenose natjecanja u StarCraftu II, koji je tamo slavljen kao nacionalni sport, igrači su poznatiji od vrhunskih nogometaša, a uskoro bi o Južnoj Koreji mogli pisati i kao o trećem svjetskom tržištu igara.

Južnokorejska je vlada, naime, odlučila u iduće tri godine uložiti čak 237 milijuna dolara u razvoj videoigara. Ministar kulture Yu In-chon uskoro će potpisati 60 projekata koji će njegovoj zemlji pomoći da postane jedna od tri svjetske velesile u videoigrama, odmah uz SAD i Japan.

Iako u Južnoj Koreji žanr MMO-a uživa poseban status i postoji čitav niz popularnih igara, zapadnjacima su najpoznatiji Guild Warsi i City of Heroes izdavačke kuće NCsoft, a uz dodatne poticaje za proboj na ostala tržišta, uskoro možemo očekivati mnogobrojne najave istočnjačkih naslova.