PUŠI PA PIJ

Uvedeni automati za prodaju vina s alkotestom

04.08.2010 u 14:01

Bionic
Reading

Žitelji Pennsylvanije moći će kupovati piće iz automata za prodaju vina samo ako prođu alkotest. Drugim riječima, ako su već pili, neće moći kupiti još alkohola, barem ne iz automata

Savezna država Pennsylvania koja kontrolira prodaju vina i žestokih pića preko mreže od 620 državnih dućana isprobava dva vinska kioska u velikim samoposluživanjima u Harrisburgu koji onemogućavaju kupnju alkohola ako ga već imate u krvi. Ako se kiosci pokažu uspješnima, još 98 istih će se najesen pojaviti posvuda u državi.

Nakon što će kupac odabrati jedno od 55 vina koja su na prodaji morat će u prorez na mašini ubaciti svoju vozačku kako bi dokazao da ima 21 godinu. Sljedeći korak je alkotest, pri kojem im alkohol u krvi ne smije prijeći 0,02 posto, to jest jednu četvrtinu zakonskog ograničenja. Kupnja kupcu neće uspjeti ako uspješno ne prođe sve testove.

Glasnogovornica Pensilvanijskog kontrolnog odbora za alkohol (PLCB) Stacy Kriedman kaže da je alkotest osmišljen kako bi zamijenio uobičajeno procjenjivanje prodavača je li kupac pripit ili pijan. Za sada je oko 50 od 2.600 kupaca palo na alkotestu pri kupnji alkoholnog pića.

Čovjek odgovoran za prodaju ovih automatiziranih kioska, Jim Lesser, inače radi za tvrtku Lesser Brands. Zakon da supermarketi ne smiju prodavati alkohol nije prekršen jer PLCB iznajmljuje prostor u velikim samoposluživanjima gdje postavlja svoje kioske.