KINESKI DIVLJI ZAPAD

Umjesto kuća grade fasade

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 24.08.2009 14:06
  • Objavljeno 24.08.2009 u 14:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na prvi pogled bi se moglo činiti da su Kinezi u pokrajini Henan odgledali jedan kaubojski film previše, no fasade iza kojih nedostaje ostatak kuće imaju ipak nešto prozaičniji razlog. Rezultat su zakona da zdanja uz cestu moraju imati bijela ili svijetloplava uređena pročelja. Što je iza, manje je bitno

Vlasti kineske pokrajine Henan donijeli su uredbu prema kojoj sve kuće uz cestu moraju imati zidanu fasadu, obojano u bijelo ili svijetloplavo. Sve pet, samo je mali problem u tome što većina siromašnog stanovništva takvo što ne može financirati te se sve pretvorilo u tragikomični igrokaz.

Ljudi su, naime, izgradili tek fasade iza kojih i dalje žive u svojim oronulim brvnarama, i to isključivo za oči inspekcije koja svako malo u prolazu skenira tko krši zakon. Da ludost bude veća, fasadne kulise duboke su taman metar i pol, što je minimum prostora koji nalaže zakon o 'novoj ruralnoj izgradnji'. Naravno, na metar i pol nitko živ, pa ni Kinezi, ne može opstati, a da se ne ispiše iz članstva u ljudskom rodu.

Sve to podsjeća na sjevernokorejska sela tik do granice gdje za dalekozore zapadnih turista pred superuređenim kućicama svakodnevno paradiraju pristojno odjeveni parovi. Ideja da će nekog tako uspjeti zavarati može doći samo iz uma koji je spreman takvo nešto i popušiti.

Stoga, lažne fasade na kraju služe jedino onima koji su i donijeli nakaradnu uredbu bez ikakve financijske strategije. Ostali su već odavno provirili iza i umrli od smijeha. Ili suza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi