PARIŠKI PATENT

Ulica proglašena jednosmjernom u oba smjera

03.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Gradonačelnici dvaju pariških predgrađa odlučili su pokazati jurisdikcijske mišiće jedan drugome nauštrb zdravog razuma. Proglasili su istu ulicu jednosmjernom. Jedan u jednom, a drugi u drugom smjeru

Patrick Balkany, konzervativni gradonačelnik Levallois-Perreta, mjesta sjeveroistočno od Pariza, i Gilles Catoire, socijalistički čelnik susjednog Clichy-la-Garrenea, riješili su probleme povećanog prometa u najboljoj francuskoj tradiciji. Cestu D909 koja prolazi kroz oba naselja proglasili su jednosmjernom, ali u obrnutim smjerovima

Postavljeni su proturječni znakovi na cestu, vozači su podivljali i nastao je opći prometni kaos. Pozvana je policija i sva su vozila preusmjerena na okolne pravce dok se ne riješi spor.

'Ovo što je napravio Clichy, ne može biti dugoročna solucija, već je odgovor na odluku grada Levalloisa', rekao je zamjenik gradonačelnika Clichyja Alain Fournier. Iz Levalloisa pak poručuju da je suparnički stav nerazuman i da šteti njima samima.

Solomonsko mozganje nadređenog guvernera Patricka Strzode rezultiralo je zaključkom da je ekipa iz Levalloisa ipak u pravu te da su u Clichyju donijeli odluku bez ikakve prethodne studije. Dio sporne ceste koji prolazi kroz taj grad bit će po direktivi dvosmjeran.

Gradonačelnik Clichyja je najavio tužbu protiv odluke jer, svima je očito, jednosmjerna cesta u oba smjera mogla bi vratiti Petoj Republici slavu koju ne pamti još od albuma Carle Bruni.