VENEZUELANSKA IZBORNA KUHINJA

U znak protesta jedu glasačke listiće

12.02.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Možda u Kini jedu pse, no u Venezueli jedu glasačke listiće. Tamošnji buntovni glasači odsad bi mogli završiti u zatvoru ako im padne na pamet protudržavni akt koji se tu i tamo prakticira – jedenje glasačkih listića. Chavez možda daje zemlju najsiromašnijima da se prehrane, ali to očito ne podrazumijeva i konzumiranje celuloze

Na referendumu koji se održavava u nedjelju venezuelanskim će građanima biti izričito zabranjeno pojesti svoj glasački listić, točnije potvrdu o glasovanju. General Jesus Gonzalez koji je zadužen sigurnost i valjanost glasovanja izjavio je kako su na regionalnim izborima u studenom prošle godine neki buntovni glasači svoje papirnate potvrde o glasovanju (koji se printaju na glasačkom mjestu) pretvorili u kuglice, poderali ih ili jednostavno bacili. Neki od prijestupnika su i uhićeni.

No osim takvih slučajeva, bilo je i onih gdje su listići jednostavno bili pojedeni pred očima komisije. 'To je izborni zločin', upozorava Gonzales najavljujući zatvor svima koji pokušaju dati komentar na Chavezovu politiku svojim jednjakom.

Nedjeljni referendum odlučuje o promjeni ustavnog zakona koji bi Chavezu dozvolio da ostane na vlasti sve dok dobiva izbore. Ako referendum ne prođe, Chavez bi morao pokupiti prnje iz predsjedničkog ureda 2012. godine, a čovjeku se to očito ne da.

U Venezueli se glasa putem elektronskih mašina i glasači primaju automatski isprintanu potvrdu o glasovanju. Ta se potvrda također ubacuje u kutije te služi provjeri točnog broja glasova. Ispunjeni glasački listić bez odgovarajuće potvrde ne vrijedi.