SAMO DA NE BOLI...

U bolnici nude 'Mućke' umjesto anestezije

06.05.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Pacijenti koji u škotskoj bolnici moraju proći operaciju mogu birati između uobičajene anestezije i gledanja humoristične serije 'Mućke' za ublažavanje boli na operacijskom stolu

Doktori tvrde da gledanje dobrih DVD-a, poput serije Mućke, može odvratiti pacijentima pažnju od bolova te tako umanjiti potrebu za anestezijom. Doktor Nick Pace u bolnici Gartnavel došao je na ideju nakon što je dobio zadatak da smanji broj zahtjeva za općom anestezijom za vrijeme operacija koljena.

Novom metodom se pacijentu anestezira tijelo od struka naniže, a istovremeno dobiju mali televizor na kojem mogu gledati filmove i serije kako bi ih odvratili od pogleda na operaciju.

Sad se gotovo polovica pacijenata odlučuje za opciju s DVD-om i epiduralnu umjesto za opću anesteziju. Uprava bolnice je zaključila da će broj biti još veći ako uz DVD ponude i kokice. najpopularniji izbor među DVD-ima su 'Mućke' i 'Plavi planet', ali dr. Pace kaže da se pacijenti znaju naljutiti ako serija ili film završe prije operacije.