KOLIKO STE 'OUT'?

Trendovi koji haraju svijetom

21.08.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Crtić o muslimanskim superherojima, korejski pop, škole bolivudskog plesa, myachi – vrećica za rekreativno žongliranje... Mimoilaze vas svjetski trendovi sve u šesnaest. Pročitajte stoga brže-bolje što je magazin Forbes izdvojio kao neke od najeksplozivnijih trendova današnjice i upišite se barem na meksičko hrvanje prije nego dođe u modu, recimo, bolivijsko

Muslimanski superheroji
Stripovi i islam su u zadnjih nekoliko godina punili vijesti na prilično brutalan način. No ovoga puta radi o svemu samo ne o satiri na račun Muhameda. Muslimanska animirana serija za djecu nazvana '99' prvi je izlet islamskih kreativaca u svijet superheroja. Serija u kojoj glavni junaci nose burke i izgledaju kao da dolaze iz Saudijske Arabije, a ne s planeta Kripton, želi, prema riječima autora, kuvajtskog psihologa dr. Naifa al-Mutawe, stvoriti djeci nove uzore i udaljiti ih od herojstva bombaša samoubojica. Tako svaki od superheroja zapravo predstavlja jednu Alahovu osobinu. Kur'an ih navodi 99, no neće biti i 99 likova jer je po islamu zabranjeno prikazivanje svih Alahovih atributa. Serija se već dobrano vrti po televizijama od Maroka do Indonezije, a sada ju je otkupila i britanska producentska kuća Endemol koja drži 'Big Brother'.

Meksičko hrvanje
Lucha libre, dramatično hrvanje pod maskama i s priličnom dozom akrobatike, postaje sve popularniji sport. Dolazi iz Meksika, a nedavno su mu hommage iskazale neke pjesme i filmovi. Belgijski strip crtač Jerry Frissen pretočio ga je na papir s nekoliko akcijskih junaka, a američki glumac Jack Black se malo sprdao s njim u filmu 'Nacho Libre'. Fora je da ni u jednom trenutku ne smijete skinuti masku svoga protivnika, ključnu za identitet svakog luchadora. Inače ste automatski diskvalificirani.

Korejski pop
Korejska pop glazba natapa azijski eter od Kyota do Kuala Lumpura već dugo vremena, no odnedavno njihove lokalne zvijezde dobivaju sve veću svjetsku pozornost. Preproducirane starlete i boy bendovi nisu baš uspjeli u internacionalizaciji korejske popularne mjuze, no to se definitivno mijenja s njihovom indie i hip hop scenom. Eun Ji Won, nacionalna rap zvijezda, probija granice prema zapadu, a glumac i pjevač Rain, pravog imena Jung Ji-Hoon, debitira ove godine u Hollywoodu ulogom u 'Speed Raceru', filmu matriksovaca, braće Wachowski.

Sendvič banh mi
Kulinarski specijalitet iz vremena francuske kolonizacije Indokine, sendvič od omiljenih vijetnamskih namirnica poput korijandera, rotkvica daikon, luka, paprika, čilija i svinjetine, počeo je harati američkim uličnim sendvičarama. Po kompliciranosti pripreme smještaju ga između sušija i sendviča s maslacom od kikirikija i džema.

Reality zvukovi za mobitel
Popularni ringtonovi za mobitele ušli su u novu fazu. Više nije fora da vam s mobitela drnda zadnji hit Beyonce ili Jay-Z-ja, već ni manje ni više nego španjolski kralj. Na južnoameričkom samitu u listopadu prošle godine Juan Carlos se izderao na Huga Chaveza da zaveže. 'Porque no te callas' iz kraljevskih usta postao je sveprisutni zvuk iz mobitela Španjolaca kad ih netko zove ili kad prime poruku.

Myachi – vrećica za rekreaciju
Svi koji ne mogu prestati vrtjeti penkalu među prstima ili se igrati upaljačem, odsada imaju i myachi – vrećicu koja spaja umijeće borilačkih vještina sa žongliranjem. Poanta je da prevrćete vrećicu svojim laktom, ramenima, glavom, ali je ne smijete dotaknuti rukama. Neki od borilačkih zahvata kao što su 'half-pipe' ili '360' inspirirani su radom s myachijem.

Bolivudski plesni tečaj
Tečajevi plesanja po uzoru na bolivudske filmske zvijezde šire se poput kuge po američkim fitnes-centrima. Tzv. 'naach', što je indijska riječ za ples, kombinacija je guzotresa i tradicionalnog plesa, a postoji i istoimeni bolivudski film iz 2004. godine. U Britaniji ga nazivaju 'Bollywood aerobik', 'masala bhangra' ili 'naachercise'.

Svjetsko igranje skrivača
Kako izgleda igranje skrivača pomoću satelitske navigacije, informirajte se na internetskoj adresi www.geocaching.com. Već više od pola milijuna igrača diljem svijeta upustilo se igru skrivanja i pronalaženja stvari po zemaljskoj kugli. Ukratko, avantura se sastoji u tome da sakrijete neko iznenađenje na određenoj lokaciji i date ostalim igračima globalne koordinate prema kojima se ravnaju GPS uređaji. Tko prvi, njegova djevojka, ili tko prvi, drek mrvi. Ovisi što se sakrili.

Što je još magazin Forbes izdvojio kao svjetske trendove, pročitajte ovdje