KRAJ NIJE BLIZU

Stručnjaci kažu - ništa od smaka svijeta 21. 12. 2012.

03.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Njemački stručnjak Sven Gronemeyer sa Sveučilišta La Trobe u Australiji koji je preveo majanske ploče s hijeroglifima kaže kako neće doći do smaka svijeta te da je takvo tumačenje posljedica krivog tumačenja prijevoda

Njemački stručnjak Sven Gronemeyer sa Sveučilišta La Trobe u Australiji proučio je kamene ploče s majanskim hijeroglifima nađene u Tortuguerou u Meksiku i svoje zaključke iznio tjedan dana nakon što je Meksički nacionalni institut za antropologiju izjavio kako je u ruševinama Comalcalca pronađen i drugi natpis koji spominje 2012. godinu (po majanskom računanju), piše Telegraph.

Gronemeyer tvrdi kako do smaka svijeta neće doći. Po njegovim analizama, majanska ploča koja se tiče 2012. označava prijelaz u novo razdoblje, a ne kraj svijeta. Svoje nalaze Gronemeyer je iznio u Palenqueu u južnom Meksiku.

Gronemeyer kaže kako hijeroglifi na kamenoj ploči koju je proučio pričaju o povratku majanskog božanstva Bolona Yoktea na kraju 13. razdoblja. Svako razdoblje traje 400 godina i zove se baktun, a budući da je 13 sveti broj u njihovoj mitologiji, nije ni čudno da su ga Maje odabrali u ovom slučaju.

Povratak Bolona Yoktea trebao bi se dogoditi 21. prosinca 2012., a Gronemeyer kaže kako ne postoji ništa apokaliptično u vezi tog datuma. Dodao je kako je natpis urezan u kamenu ploču prije 1.300 godina te da je kamen napuknut i dio zadnjeg odlomka praktički je nemoguće pročitati.

Njemački stručnjak kaže kako se natpis odnosi na kraj ciklusa koji traje 5.125 godina, a koji je počeo 3.113 pr. n. e. kada majanski dugi kalendar počinje brojati vrijeme. Fragment koji spominje povratak boga stvaranja i rata Bolona Yoktea dio je proročanstva tadašnjeg vladara Bahlama Ajawa.

'Eliti Tortugueroa bilo je jasno kako moraju pripremiti zemlju za povratak boga, a njihov tadašnji vladar Bahlam Ajaw trebao je biti domaćin tog događaja. Vrijeme povratka dobilo je simbolično značenje jer je odražavalo dan stvaranja. Radilo se o prolasku boga što nije nužno značilo da će ljudi doživjeti veliku promjenu', rekao je Sven Gronemeyer.

Tjedan dana prije nego što je Gronemeyer iznio svoje zaključke u Palenqueu, Meksički nacionalni institut za antropologiju obavijestio je javnost kako je u ruševinama Comalcalcoa blizu Tortuguera pronađen još jedan natpis koji spominje 2012. na izrezbarenoj ili oblikovanoj cigli. Natpis je trenutačno u institutu i nije dostupan javnosti.

Institut već dulje pokušava opovrgnuti sve priče o kraju svijeta koji bi trebao nastupiti 2012. Jedan od zadnjih koraka koji je poduzeo bio je okupiti vodeće stručnjake za Maje u Palenqueu, gdje je i Gronemeyer dao svoju izjavu.

Mnogi stručnjaci smatraju kako drugi natpis nije pouzdan, jer nigdje nema urezanog znaka za buduće vrijeme kao na ploči iz Tortugueroa.

Eto, ne samo da nitko neće stradati, već će meksički i turizam okolnih država vjerojatno procvjetati. Naime, prema preporukama jednog od najpoznatijih turističkih vodiča na svijetu, Lonely Planeta, Meksiko je druga najpoželjnijih destinacija 2012., a na istom popisu Hvar se udobno smjestio na peto mjesto. Svakako provjerite koja su to mjesta koja biste trebali posjetiti 2012. godine.

No u slučaju da su svi ovi stručnjaci koji se bave arheologijom, lingvistikom i drugim znanostima u krivu, preporučujemo da bacite pogled na članak koji će vam olakšati pripremu za smak svijeta