PREPORUKA LONELY PLANETA

Mjesta koja biste trebali posjetiti u 2012.

07.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Najpoznatiji svjetski turistički vodič Lonely Planet sastavio je popis gradova i područja koje bi svakako trebalo posjetiti 2012. Umjesto Istre koja je prošle godine zauzela visoko drugo mjesto, Lonely Planet na popis odabranih ove je godine uvrstio otok Hvar

Jedan od najpopularnijih hrvatskih otoka i njegov istoimeni grad opisuju se kao vrhunska ljetna destinacija namijenjena prije svega onima koji tijekom sezone tragaju za ludom zabavom. 'Hrvatski parti otok stvarno je vruć kao mramor staroga grada na podnevnom suncu', ističe Lonely Planet koji osim grada Hvara hvali i Paklenske otoke te hvarsku prirodu s nepreglednim poljima lavande. Odlazak u prirodu preporučuje se kao odličan bijeg od pulsirajućeg noćnog života i coctail barova.

Od Walesa do Himalaja

Prvi na popisu najpoželjnijih odredišta, na kojemu je Hvar zauzeo peto mjesto, obalni je dio Walesa, savršen za duge šetnje i upoznavanje uglavnom pješčane obale s tu i tamo kojim srednjovjekovnom utvrdom. Wales se predstavlja kao jedina regija na svijetu gdje ćete se 2012. moći natjecati u lutanju obalom. U svibnju se organizira 'All Wales Coast Path' tijekom kojega će se hodati 1.377 kilometara dugom obalom od južnog grada Chepstowa do Queensferryja na sjeveru.

Na drugom je mjestu područje Meksika i obližnjih srednjoameričkih zemalja gdje su živjele drevne Maje, narod za koji ne možemo reći odakle je došao i kamo je iščeznuo, ali znamo za njegov uspjeh u graditeljstvu, astronomiji i izradi kalendara koji završava 21. prosinca 2012. Upravo taj podatak ostatke civilizacije Maja čini najzanimljivijim ruševinama svijeta u idućoj godini. Osim poluotoka Yucatan i područja Chiapas La Ruta Maya koji ide tragom te drevne civilizacije uključuje i Belize, Guatemalu i Honduras.

Hvarska polja lavande

Ljubitelje divljine oduševit će i prijedlog za obilazak sjeverne Kenije, područja koje zbog zaostalosti i loše povezanosti zaobilazi većina turista. No, riječ je o regiji čije ćete raznolikosti teško pronaći u drugim regijama Afrike, od pustinja do skrivenih oaza, planinskih sela i šuma. To je područje bogatog životinjskog svijeta, ali i velike avanture, koje po preporuci Lonely Planeta treba vidjeti prije nego se prometno kvalitetnije poveže sa srcem Kenije i zbog toga izgubi autentičnost.

U prvih pet našla se i Indijska savezna država Arunachal Pradesh, smještena u podnožju Himalaja gdje Indija graniči s Butanom, Burmom i Kinom koja je smatra dijelom južnog Tibeta, odnosno svog teritorija. 'To je etnička, biološka i geografska eksplozija ljudi, kultura, klima i krajobraza', navodi Lonely Planet koji ovu regiju opisuje kao jedno od posljednjih neistraženih dijelova Azije.
Iza Hvara u drugom dijelu ljestvice preporuka nalaze se Sicilija, kanadske atlantske pomorske provincije Nova Scotia, New Brunswick i Otok princa Edwarda, Queenstown i južna jezera na Novom Zelandu, Borneo i francuska regija Poitou-Charentes.

Najbolji gradovi 2012.

Bangalore - filmski centar

Zbog Olimpijskih igara koje će se održati u srpnju i kolovozu, na vrhu popisa najboljih gradova našao se London. Osim što će cijeli grad biti uređen, London će tijekom igara biti pun stranaca svih boja i nacionalnosti. 'Bez obzira na to za koga navijate, nećete biti sami u ovom najinternacionalnijem od svih gradova', navodi Lonely Planet.

Nakon metropole kojoj najvažniji sportski događaj daje novu adrenalinsku injekciju, na popisu gradova slijedi Muscat u Omanu koji se svim snagama trudi postati zanimljiv stranim posjetiteljima – od zanimljivih muzeja do novih luksuznih hotela.

Treći je indijski Bangalore, metropola dobrog života i ukusne hrane, žive umjetničke i glazbene scene koju Lonely Planet opisuje kao ‘capital of cool’. Slijedi španjolski Cadiz, a posjet se preporučuje u vrijeme karnevala kada se miran grad pretvara u oazu pića, pjesme i plesa. Sljedeće godine Cadiz nosi titulu Ibero-američkog grada kulture koja je prvi put dodijeljene nekom gradu u Europi.

U sredini ljestvice gradova je Stockholm u koji sve više turista odlazi nakon uspješne ekranizacije kriminalističkih romana Stiega Larssona, a prate ga portugalski Guimaraes, čileanski Santiago, Hong Kong, Orlando i australski Darwin