DIMNJAČARI I DJETELINE

Što sve nosi sreću?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.12.2011 11:13
  • Objavljeno 06.12.2011 u 11:13
duga

duga

Izvor: Sipa Press / Autor: CHINE NOUVELLE/SIPA

Imate li potkovu ili zečju šapu kod kuće? Ako ste odgovorili potvrdno, onda vjerojatno nećete imati ništa protiv doznati za što sve ljudi širom svijeta vjeruju da donosi sreću i što ih štiti od nesreće. Tko zna, možda i vi nabavite cvrčka, krokodilski zub ili koji 'čarobni' žir
sxc.hu

sxc.hu

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Insekti koji nose sreću

Cvrčak na ognjištu već je tisućama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma – u slučaju provale prestao bi proizvoditi svoj karakteristični zvuk.

Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su vjerovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nositeljicom sreće i blagostanja. Vjeruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema.

Bubamara također daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sljedeće nedjelje biti lijepo vrijeme.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vilin konjic nosi promjenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

Simboli sreće u prirodi

sxc.hu

sxc.hu

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Žirovi, prema skandinavskoj predaji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

Duge se smatraju sretnima jer se na jednom kraju uvijek nalazi vrč s blagom.

Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Također služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena te kao zaštita od različitih zala.

sxc.hu

sxc.hu

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.huŽivotinje koje nose sreću

Vjeruje se da dupini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nijemci imaju čak i uzrečicu 'imati svinju' koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje te iskrenost.

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a također su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovječnost te glase kao veza između smrtnog svijeta i nebesa.

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova pokraj vrata ili na policama donose sreću i dug život.

Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Dijelovi životinja koji nose sreću

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Vjeruje se da, osim što nosi sreću, stražnja zečja noga pomaže začeću – vjerovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

Zubi aligatora, prema afričkoj predaji, donose sreću kockarima.


Predmeti koji nose sreću

Snovolovka je dio indijanske kulture i u legendama je prvu od pauka na poklon dobila starica Nokomis u znak zahvale što nije dozvolila svom unuku da ga ubije. Snovolovke štite svog vlasnika od noćnih mora.

Potkova je poznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkova predstavlja snagu i pouzdanost. Kad su joj krajevi prema gore, potkova je vezana uz mjesec i prikuplja sreću, a ako su joj usmjereni prema dolje, onda predstavlja majčinu utrobu i posipa vlasnika srećom. Grci su u potkovi vidjeli polumjesec koji je predstavljao plodnost.

sxc.hu

sxc.hu

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Potkova koja je obješena iznad vrata čuva dom i zemlju. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom stoljeću ulovio vraga u potkovu i otada nečastivi nikad više nije mogao ući u kršćansku kuću koja ima potkovu iznad vrata.

Kovanice su također među popularnim nositeljima sreće. Ako nađemo novčić, cijeli dan ćemo imati sreće, no samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas cijeli dan pratiti nesreća.

Najsretniji novčići oni su koji su svijeni ili imaju rupu, pogotovo ako ih dobijemo kao sitno u kupovini. Sreća koju takvi posebni novčići nose još je pojačana ako ih držimo u lijevom džepu ili na ogrlici oko vrata.

Novčići u tegli koju držimo u kuhinji također nose sreću. Ako sačuvamo novčić koji prvi dobijemo u danu i stavimo ga u prazan džep, privući će još novca.

Ako dobijemo sitno u ponedjeljak, imat ćemo sreću cijeli tjedan, a kovanice koje na sebi imaju datum vlasnikovog rođendana nose im posebnu sreću. Kovanice koje su izrađene na prijestupnu godinu također nose sreću.

Ljestve su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. No ljestve podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju obiteljski trokut.

Tko god prođe ispod ljestava predstavlja nekoga tko remeti sklad obitelji. No kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod ljestava može se poništiti tako da se prekriže prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Biljke koje nose sreću

sxc.hu

sxc.hu

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Djetelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću vjerojatno ima korijen u povezivanju djeteline sa Svetim Patrikom - zaštitnikom Irske. Također postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponijela djetelinu za sreću.

Sretni brojevi

Broj sedam sretan je u mnogim kulturama. U zapadnom svijetu predstavlja požrtvovanost te sedam vrlina – mudrost, razumijevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i blaženost. Također se vjeruje da sedmi sin sedmog sina ima iscjeliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razumije pravo značenje snova.

sxc.hu

sxc.hu

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Stvari i pojave koje ispunjavaju želje

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći dio u ruci. Sretniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

Trepavica koja je otpala također može ispuniti želju ako je s obraza premjestite na prst, nešto zaželite i onda je otpuhnete. Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvijezda repatica – tko god je vidi smije nešto zaželjeti, no ne smije nikome otkriti što jer se to inače neće ispuniti.


Razni nositelji sreće

Sveti Kristofor svetac je zaštitnik putnika i nošenje njegovog križa u vozilu je popularan način zaštite od loših događaja u prometu.

Dimnjačari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj George jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na cestu istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, no srećom jedna je osoba odjevena u prljavu i poderanu odjeću uhvatila uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjačar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi