POČIVAJU U MIRU

Stijene na Filipinima prekrivene ljesovima

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 08.02.2010 11:42
  • Objavljeno 08.02.2010 u 09:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stanovnici Sagade na Filipinima imali su neobičan način pokapanja svojih mrtvih. Vješali su izdubljena debla, koja su služila kao ljesovi, na visoku stijenu ili ih pohranjivali u pećine

Sagada je gradić od oko 11.000 stanovnika 275 kilometara sjeverno od Manile, u Planinskoj provinciji na otoku Luzonu. Sagada je danas poznata po stijenama na kojima leže posmrtni ostaci predaka lokalnih stanovnika.

Stanovnici Sagade imali su neobične pogrebne običaje. Stari ljudi prije smrti izdubili bi deblo ili bi to, u slučaju da su preslabi, umjesto njih obavila bliska rodbina. Nakon smrti, u to šuplje deblo ugurao bi se leš preminulog.

Nakon što se mrtvog tako pohranilo, deblo bi se prvo dimilo kako bi leš ostao očuvan tijekom petodnevnih karmina, a zatim bi ga se odnijelo visoko na okolna brda, gdje bi se pokojnik pridružio ostalim precima u jednoj od mnogobrojnih pećina, ili bi se objesilo na stijene.

Nije svatko mogao biti pokopan na taj način. Jedan od uvjeta bio je da preminuli ima obitelj i unuke.

Područje oko Sagade ima šezdesetak velikih pećina. Neke, poput Kristalne pećine, nisu više otvorene javnosti zbog dosadašnjeg vandalizama u vidu trganja stalaktita i krađe kostiju.

U nekim pećinama poredano je stotine ljesova, a gotovo su neophodne jer neki putovi nisu sigurni ili se lako u njima izgubiti. Jedan od običaja je da svatko tko prolazi pokraj lijesa ostavi neki poklon, a nipošto se ne smije prstom pokazivati u lijes jer se vjeruje da to donosi nesreću.

Viseći ljesovi nisu jedinstveni Sagadi. Po tom običaju poznat je i narod Bo iz južne Kine. I njihovi ljesovi uglavnom su izrađeni od jednog izdubljenog komada drveta i zapravo ne vise sa stijena, već leže na prirodnim izbočenjima ili drvenim gredama.

Običaj vjerojatno proizlazi iz vjerovanja da su tako pokopana tijela bliže nebesima. Drugi, praktičniji razlog možda su bili potresi i poplave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi