EVO ŠTO IH UBIJA!

Smrdljive čarape – najnoviji način obračuna s komarcima

komarac ubod

komarac ubod

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Tanzanijski znanstvenici razvijaju novu zamku za komarce, poglavito one koji prenose malariju, a glavni je sastojak miris ljudskih nogu

Miris ili, bolje rečeno, smrad ljudskih nogu postat će, čini se, najučinkovitiji način uništavanja komaraca. Tanzanijski znanstvenici, naime, razvijaju novu zamku za komarce, poglavito one koji prenose malariju, a glavni sastojak je miris ljudskih nogu. Ovakva zamka bi, prema njihovu istraživanju, trebala privući četiri puta više komaraca nego sami ljudi, a zatim bi se neugodnih krvopija riješila malom dozom insekticida, javlja britanski Telegraph.

U kombinaciji s mrežama protiv komaraca i raznim repelentima znanstvenici se nadaju da će se prijenos malarije, najveće ubojice zemalja u razvoju, drastično smanjiti.

Na ovu pomalo bizarnu ideju znanstvenici su došli promatranjem koliko komarce privlače nošene smrdljive čarape. Uvjerili su dobrovoljce da im doniraju čarape, koje su nosili najmanje 10 sati te su ih postavili u drvene kutije obložene insekticidom i objesili na prozore domova u ruralnoj Tanzaniji.

Dvogodišnji projekt kojim se pokušava smanjiti stopa zaraze malarijom odvija se u Institutu za zdravlje Ifakara u Tanzaniji pod pokroviteljstvom zaklade Billa i Melinde Gates i Grant Challangesa iz Kanade. Prema ranijim istraživanjima, poznato je da komarce vodi njuh, a ne vid, pa tako ne primjećuju razliku između ove novoosmišljene zamke i ljudi sve dok ne bude prekasno, a čak 74 do 95 posto komaraca koji su nasjeli ne preživi susret sa zamkom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi