POMIJEŠANI DATUMI?

Smak svijeta odgođen na neodređeno vrijeme

21.10.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Profesor Gerardo Aldana jedan je od autora knjige 'Calendar and years II: Astronomy and time in the ancient and medieval world' i u poglavlju koje se bavi majanskim kalendarom tvrdi da je općeprihvaćeni način pretvaranja majanskih datuma u datume modernog kalendara možda pogrešan, što automatski znači da kraj svijeta možda neće pasti baš točno na 21. prosinca 2012.

Majanski kalendar zapravo je skup kalendara i almanaha kojima se koristila ta srednjeamerička civilizacija prije dolaska Europljana 1492. Najvažnija dva kalendara bila su ona kojim su se bilježili dani, tjedni i mjeseci u godini te takozvani srednjoamerički kalendar dugog broja koji je služio za praćenje dužih vremenskih razdoblja i zapisivanje datuma i bilo koje godine.

Trenutno prihvaćeni način pretvaranja majanskih datuma u moderne naziva se GMT konstanta po inicijalima trojice najranijih istraživača civilizacije Maja i njihovog kalendara J. Erica S. Thompsona, Josepha T. Goodmana i Juana H. Martineza-Hernandeza. GMT konstanta zasad se najbolje poklapa s arheološkim dokazima te astronomskim i povijesnim podacima, no profesor Gerardo Aldana s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari tvrdi da konverzija može biti pogrešna u tolikoj mjeri da daje pogrešne rezultate s odstupanjem i do 100 godina.

Pokojni američki lingvist Floys Lounsbury također je podupro GMT konstantu svojim radom na kretanju planeta Venere koji je Majama bio iznimno važan. Gospodin Lounsbury koristio je podatke iz Drezdenskog kodeksa, najstarije knjige napisane u Americi, i uspoređivao ih s datumima koje je dobio GMT konstantom.

'No, ako se Drezdenski kodeks ne može koristiti kako bi se dokazalo je li GMT konstanta točna, onda odgovor leži u povijesnim podacima koji su još manje pouzdani', kaže profesor Aldana.

Gerardo Aldana nema odgovor na pitanje koji je točan način pretvaranja majanskog u moderni kalendar, no činilo mu se važnijim koncentrirati se na pitanje zašto bi trenutni način mogao biti netočan. Jedna od posljedica njegovog istraživanja je i implikacija da 'proročanstvo' da će 2012. svijet doživjeti nekakvu ključnu transformaciju ili kataklizmu nije više datumski pouzdano.

Ideja da će 21. prosinca 2012. doći do smaka svijeta iznikla je iz informacije da na taj datum završava veliki ciklus majanskog kalendara koji traje 5.125 godina. Prema većini znanstvenika, drevne Maje nisu dijelile to vjerovanje i, umjesto straha od kraja svijeta, vjerojatno bi bile sretne da žive baš na prijelazu s jednog razdoblja na drugo te bi pripremile ogromno slavlje.