ČUVAR REDA, MIRA I ČISTOĆE

Slovački grad dobio pravog Batmana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2012 13:19
  • Objavljeno 13.03.2012 u 13:19
Zoltan Kohari

Zoltan Kohari

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Grad Dunajska Streda koji se nalazi oko 55 kilometara od Bratislave ima novog zaštitnika. Kao što Batman iz stripova brani Gotham od kriminala, tako i Zoltan Kohari u crnom kožnom odijelu s maskom zašiljenih ušiju brani svoj grad od 'zla'
Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zoltan Kohari nije bogat kao Bruce Wayne i nema svog batlera, no svejedno je odlučio postati zaštitnik slovačkog grada Dunajske Strede, koji se nalazi oko 55 kilometara od Bratislave. Ovaj slovački 'superheroj' nosi crno kožno odijelo i masku sa šiljatim ušima koje je sam napravio, piše Reuters.

Iako mu remen nije podjednako dobro opremljen kao Batmanov, 26-godišnji Kohari čisti po gradu, pomaže starim i nemoćnim ljudima te zove policiju kad god ugleda nešto sumnjivo. Srećom po njega (ili zlikovce),  još se nije imao prilike sukobiti s kriminalcima.

'Odlučio sam činiti dobro. Brinem za red i mir te pomažem čistiti grad kako bi svi zdravije i sigurnije živjeli', kaže Kohari.

Slovački soboslikar, za razliku od junaka iz stripa, našao se u životu i na krivoj strani zakona te je proveo osam mjeseci u zatvoru, nakon čega se pokušao ubiti, no danas je to sve iza njega. Zoltan Kohari nema stalan posao, ali ima misiju – učiniti život svojih sugrađana sigurnijim i boljim.

Kohari je pretvorio napušteni stan na rubu grada u svoje 'tajno skrovište' u kojem doduše nema ni vode ni struje, no barem ima krov nad glavom.

Ovaj slovački Batman nije izolirani slučaj – u SAD-u i Japanu već neko vrijeme djeluju razni maskirani junaci koji čuvaju ulice svojih gradova.

Za razliku od heroja iz stripova, Kohari se nikad ne služi nasiljem. Ljudi koji ga znaju kažu da se radi o iskrenoj i dobroj osobi.

'Imao je težak život, no čovjek se može osloniti na njega. Drag nam je. Pomaže nam. Čuva red i mir, a moji sinovi misle da je heroj', rekla je majka dvojice dječaka Jana Kocisova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi