RUBIKOVIH 360

Rubik nakon kocke izumio kuglu

04.02.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Ernoe Rubik, mađarski izumitelj kocke koju su krajem prošlog stoljeća okretali u rukama milijuni ljudi, ponudio je nasljednicu popularne igračke - u obliku kugle

Šarena kocka, djelo mađarskog profesora arhitekture, prodana je u 350 milijuna komada, a diljem svijeta organizirana su brojna prvenstva u njezinom slaganju.

Rubik je odlučio da će sljedeća verzija njegove igračke biti okrugla. Novi izum zove se Rubikovih 360 i bit će predstavljen u četvrtak na sajmu igračaka u Nürnbergu u Njemačkoj, objavila je mađarska novinska agencija MTI.

Nova Rubikova igračka

Naravno, Rubikovih 360 nije konkurencija kocki nego svojevrsni dodatak, pojasnio je David Hedley Jones, zamjenik direktora tvrtke Seven Towns, zadužene za proizvodnju i prodaju igračke izvan Mađarske. Kugla je velik izazov kao i kocka, ako ne i veći, obećao je Jones.

Rubikovih 360 sastoji se od tri prozirne ljuske u kojima se nalazi šest šarenih kuglica. Zadaća se sastoji u tome da se šarene kuglice kroz rupe u unutrašnjosti velike kugle premjeste u udubljenja iste boje u vanjskom sloju.

Kako bi dokazao koliko je nova igračka zanimljiva, proizvođač je angažirao dvostrukog britanskog prvaka u slaganju Rubikove kocke Dana Harrisa. Njemu su u prvom pokušaju bila potrebna dva dana kako bi došao do rješenja.

Nova Rubikova igra napeta je i mogla bi imati isti uspjeh kao i kocka, izjavio je 24-godišnji Harris, kojemu je svojedobno za slaganje kocke bilo potrebno samo deset sekundi.