VISKI S LEDOM

Restauratori iskopali sanduk pića star sto godina

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 09.02.2010 10:15
  • Objavljeno 09.02.2010 u 08:15
viski

viski

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U Cape Roydsu na Južnom polu predvodnik tima organizacije Novozelandskog antarktičkog nasljedstva Al Fastier tri dana je otkopavao 102 godine staru kolibu koju je sagradio čuveni istraživač sir Ernest Shackleton. Cilj mu je bio iskopati pet sanduka viskija i brendija

Prije četiri godine restauratori Shackletonove kolibe našli su sanduke, no nisu mogli do njih zbog leda. Prije iskopavanja svi su mislili da se radi o dva sanduka, no našli su tri s viskijem i dva s brendijem.

Radi se o viskiju i brendiju Charles Mackinlay & Co. te o jednom sanduku brendija Hunter Valley Distillery Limited Allandale. Whyte & Mackay je tvrtka iz Glasgowa koja trenutno posjeduje Mackinlay i njihov zaposlenik Richard Paterson nada se da će moći uskoro kušati sto godina stara pića.

Kao i pri svakom arheološkom iskopavanju, kopači su morali biti posebno oprezni zbog štete na sanducima, ali nisu bili zabrinuti jesu li našli pravu stvar jer su čuli pljuskanje tekućine kad su pomicali sanduke i vidjeli da je čep na jednoj od flaša još uvijek netaknut.

Shackletonova koliba pretvorena je u muzej sa 5.000 izložbenih primjeraka za oko 900 turista koliko ga godišnje posjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi