KAD UHVATI KRIZA

Razbijanje posuđa antistresna terapija u Japanu

23.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

Japanski se poduzetnik dosjetio neobičnog načina za rješavanje stresa. Otvorio je firmu koja ljudima nudi prostor za razbijanje posuđa o zid

Usred šoping zone u središtu Tokija grupa ljudi pod budnim okom Katsuye Hare prakticira terapiju rješavanja stresa razbijanjem posuđa o zid. Naravno, razbijeno posuđe klijenti su dužni platiti, pa tako male šalice mogu razbiti za samo dva dolara, dok veći komadi dosežu cijenu i od 11 dolara po komadu.

'Svi znamo da je razbijanje vrlo oslobađajuće jer pomaže osloboditi potisnuti bijes', rekao je Hara dodajući da veći dio klijenata obuhvaća zaposlene ljude koji su pod velikim pritiskom zbog financijske krize, prenosi MSNBC.

Mušterije koje se više ne znaju nositi sa stresom oblače zaštitnu odjeću, biraju posuđe i zatim je razbijaju o betonske ploče. 'Život nije jednostavan i o mnogo stvari treba brinuti, pa je ovo pravo osvježenje. Poslije malo razbijanja osjećam se kao nov', rekao je 35-godišnji trgovac Masaki Ogawara nakon što je razbio set tanjura.

Svima onima koji se boje da bez razloga stvaraju smeće, Hara poručuje da se ne uzbuđuju. Svi se komadi slomljenog posuđa recikliraju i od njih se rade novi tanjuri i šalice za antistresnu terapiju.