NFO U ŠUMI

Prvi susret divljih čimpanza s ogledalom

19.02.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Čimpanze vrlo lako uče i usvajaju obrasce ponašanja. No, što kad se divlje čimpanze u vlastitom okolišu, šumi, susretnu s predmetima koji tamo ne pripadaju? To je skrivenom kamerom istražilo dvoje znanstvenika postavivši im ogledalo usred šume

Xavier Hubert-Brierre i Michel Guiss Djomou postavili su veliko ogledalo usred šume kraj sela Nyonié u Gabonu te snimili reakcije divljih životinja koje su se vjerojatno po prvi puta susrele sa svojim vlastitim odrazom.

Grupa divljih čimpanza na prvi je pogled izrazila strah i agresiju prema nepoznatom predmetu u šumi. No u ovom se videu vidi njihov drugi susret s ogledalom i pomak u ponašanju životinja i upoznavanju s objektom.


Nakon kratkog vremena dio čimpanza se vratio, proučavao ogledalo, proučavao sebe i svoje pokrete te u vrlo kratkom roku otkrio povezanost između tih pokreta.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.