ZVJEZDANI CIRKUS

Prvi klaun lansiran u svemir

30.09.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Kanadski milijarder, osnivač cirkusko-plesne skupine Cirque du Soleil, nekada je gutao vatru, a sada leti u svemir. Prvi klaun u orbiti pozdravit će satelite s crvenom kuglicom na nosu

Cirkuski tajkun koji nema ništa manje akrobatske svote na računima, novi je orbitalni turist koji će posjetiti Međunarodnu svemirsku stanicu. Guy Laliberte osnivač je megapopularne atrakcije Cirque du Soliel i danas će se provozati par kilometara u stratosferu s lansirne rampe u Baikonuru.

Bivši gutač vatre, čini se, želi se zahvaliti zvijezdama iz malo veće blizine. Prije ulaska u kapsulu ruske rakete, stavio je na nos klaunsku lopticu, a ponio je i nekoliko njih za ostale članove posade. Dolazak u stanicu očekuje se u petak.

Dosad sedmi civil u svijetu koji je imao dovoljno keša za svemirsko gostovanje, pedesetogodišnji Laliberte je uz simboličnu cijenu od 35 milijuna dolara zaradio mjesto uz astronaute Maxima Surayeva i Jeffrey Williamsa, a medijsku eksponiranost će, kaže, iskoristiti za globalno osvješćivanje o sve većem nedostatku čiste vode.

Savjetujemo mu angažiranje dobrog marketinškog stručnjaka; 35 milijuna dolara prilično je strma cijena za članak od pola kartice.