CRVENI PLANET

Potraga za životom na Marsu sve bliže uspjehu?!

29.04.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Milijunima kilometara daleko od Zemlje, dvije sonde, Opportunity i Spirit, možda su otkrile alge, temeljni građevni materijal za kompleksniji život

Nedavne misije otkrile su sulfate na Marsu, snažan dokaz da ipak ima vode na tom planetu, što znači da ima i života. Ovo otkriće toliko je obećavajuće da su znanstvenici već pripremili niz novih misija kako bi bili sigurni da su na pragu otkrića vanzemaljskog života.

Znanstvenike je posebno uzbudila prisutnost gipsa kakvog ima u velikim količinama u fosilima na Mediteranu. Jedan od njih, Jack Farmer, kaže da je vrlo optimističan što se tiče postojanja života na Marsu, sad ili u prošlosti.

Bill Schopf, znanstvenik s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu, kaže da svi podaci koje su dobili upućuju da na Crvenom planetu postoje velike količine gipsa koje bi mogle imati dobro očuvane tragove života. Doktor Steve Squyres sa Sveučilišta Cornell u New Yorku pak smatra da je jedini način da se to sazna uzeti uzorke kamenja koje bi znanstvenici mogli zatim proučiti na Zemlji. Doktora Squyresa također zanima izvor metana na Marsu jer je to plin koji se usko veže uz život.

Pet stručnjaka za Mars održalo je konferenciju za novinare 26. travnja, povodom 50 godina astrobiologije. NASA planira gotovo 30 novih misija kojima je cilj dokazati da ima još nekih oblika života u svemiru.

Radi se i na planovima za posjet Jupiterovom satelitu Europi da bi se saznalo što se krije pod površinom oceana, te Saturnovom satelitu Enkeladu koji je poznat po svojim ledenim vulkanima. Druge misije uključuju posjet Saturnovom najvećem satelitu Titanu te spuštanja sondi na komete.

Znanstvenici već dugo tragaju za dokazom vanzemaljskog života. Krajem prošle godine lansiran je svemirski teleskop Kepler koji služi za lov na planete izvan Sunčevog sustava. Ta misija trajat će tri i pol godine.