PISANICE I ČOKOLADNI ZEČEVI

Pop ikone: Uskrsna jaja

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 02.04.2010 09:19
  • Objavljeno 02.04.2010 u 09:19
uskršnja jaja

uskršnja jaja

Izvor: Corbis / Autor: Bernhard Kuh/Sodapix/Corbis

Tradicija bojanja i poklanjanja jaja stara je najmanje dvije i pol tisuće godina, a samo jaje prisutno je gotovo u svim religijama svijeta. Uskrsna simbolika jednostavna je i jasna te nam samo preostaje baciti pogled na zabavni dio Uskrsa
Jim Craigmyle/Corbis

Jim Craigmyle/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Jim Craigmyle/Corbis

Uskrsna ili proljetna jaja poklanjaju se za Uskrs i početkom proljeća kao simbol ponovnog rođenja i buđenja prirode, a kršćani su tu tradiciju preuzeli i poistovjetili s Kristovim povratkom iz mrtvih.

Tradicionalno se poklanjaju obojena jaja, ponekad u košari ili u gnijezdu, a u modernije doba jaja mogu biti čokoladna ili plastična i ispunjena bombonima ili sličnim malim veseljima namijenjenim djeci. U nekim zemljama u tradiciju je dodan uskrsni zec koji jaja skriva da bi ih djeca mogla tražiti na uskrsno jutro.

Lov na jaja tako je jedna od popularnih uskrsnih igara, a sastoji se od traženja jaja skrivenih po kući i po vrtu. Kad lov završi, uspoređuje se tko je skupio najviše jaja te tko je našao najveće ili najmanje jaje.

Udaranje jajetom u jaje također je jedan od uskrsnih običaja. Reprezentativna igra ona je iz sjeverne Engleske gdje se tvrdo kuhana jaja podijele svima prisutnima, pa ih onda sudaraju s jajima drugih igrača.

Jim Craigmyle/Corbis

Jim Craigmyle/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Oswald Eckstein/Corbis

U Engleskoj ta se igra zove kuckanje jaja ili istovarivanje jaja, a na našem je teritoriju poznata kao tucanje jaja. Pobjednik je onaj tko ima zadnje jaje neoštećene ljuske, a gubitnici moraju pojesti svoje jaje. Godišnje natjecanje u tucanju jaja održava se u kriketskom klubu u gradiću Peterlee na sjeveru Engleske za vrijeme Uskrsa, a novac skupljen tim natjecanjem ide u dobrotvorne svrhe.

Još jedna od igara popularnih u vrijeme Uskrsa kotrljanje je jaja. Taj običaj su europski iseljenici donijeli sa sobom u Ameriku gdje je danas pretvoren u godišnji događaj koji se održava na travi Bijele kuće svakog uskrsnog ponedjeljka.

Kotrljanje jaja zapravo je utrka u kojoj djeca dugačkim žlicama guraju jaja kroz travu. Često su prisutni visoki dužnosnici iz Bijele kuće odjeveni u uskrsne zečeve, a održavaju se i govori, čitanja i izložbe lijepo obojanih jaja.

U Velikoj Britaniji izvorna tradicija kotrljanja jaja također je godišnji događaj, no jaja se kotrljaju niz brijeg, a zbog stare legende ljuske svih jaja moraju se na kraju pažljivo zdrobiti kako ih vještice ne bi mogle ukrasti i koristiti kao čamce.

Govoreći o čudnim vjerovanjima, Česi imaju običaj skupljati jaja od djevojaka koje zalijevaju vodom i lagano udaraju bičem koji izgleda kao konjski rep, jer im to navodno garantira zdravlje i ljepotu.

Ples jaja izvorno je njemački običaj pri kojem se jaja poslažu po podu, pa se onda pleše oko njih. Cilj je, naravno, ne oštetiti nijedno jaje. U Velikoj Britaniji ples se zove skoči-jaje

Happy Tree Friends Uskrs

U Engleskoj se također tradicionalno na Uskrs održavaju drame vezane uz ponovno rođenje, a uglavnom se radi o borbi heroja protiv zlikovca u kojoj heroj pogiba, ali se poslije vraća iz mrtvih.

Za kršćane uskrsna jaja nisu samo kraj posta, već su i simbol povratka Isusa iz mrtvih, a crvena koja se koristi za bojanje jaja predstavlja Kristovu krv, a ljuska jajeta predstavlja grobnicu iz koje je izašao. Običaj je da se na kraju posta u crkvu donese košara s uskrsnom hranom da bi je svećenik blagoslovio.

Postoje dvije legende koje objašnjavaju podrijetlo tradicije uskrsnih jaja. Jedna od njih kaže da je Marija Magdalena donijela kuhana jaja da bi ih podijelila s ženama kod Isusove grobnice koja su zatim čudesno pocrvenjela kad je Krist uskrsnuo. Druga, nešto drukčija, legenda kaže da je Marija Magdalena otputovala u posjet rimskom caru i pozdravila ga riječima 'Krist je uskrsnuo'. Car joj je na to sa sprdnjom odgovorio 'Krist je ustao iz mrtvih koliko je ono jaje crveno', pokazujući jaje na stolu koje je naravno odmah zatim pocrvenjelo.

U zemljama bivšeg Sovjetskog saveza jaja se farbaju voskom i čuvena su po kompleksnim šarama od kojih su najpoznatije ukrajinske pisanke. Čuvene Fabergéove radionice izrađivale su draguljima optočena uskrsna jaja za ruski carski dvor, a većina tih umjetničkih djela imala je u sebi i skriveno iznenađenje poput ptica na navijanje ili minijaturnih brodova.

Kao i sarma poslije Božića, kuhana jaja koja ostanu od Uskrsa završit će u raznim obrocima. Preporučujemo francuski krumpir s puno papra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi