SVEMIRSKI LOVAC

Pop ikone: Predator

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 16.07.2010 10:02
  • Objavljeno 16.07.2010 u 10:02
Predator

Predator

Izvor: Sipa Press / Autor: LIL/SIPA

U kinima se 1987. pojavio još jedan u nizu akcijskih filmova s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi u kojemu je njegov lik na čelu male vojne jedinice plaćenika. Nitko nije očekivao mnogo od filma, osim da zabavi publiku novim specijalnim efektima i šokira svojim krvavim scenama, no stvorenje protiv kojeg su ove opake face odmjerile snage, te - osim Arnija - izgubile, razlog je zašto danas postoji nevjerojatno uspješna franšiza

Predator (1987)
Predatori su rasa tehnološki naprednih humanoidnih vanzemaljaca koji sebe zovu Yautja ili Hish, a dominantna društvena karakteristika im je lov i skupljanje trofeja. Ovi svemirski lovci su u prosjeku visoki oko dva i pol metra i teški oko 125 do 175 kilograma, a dišu smjesu plinova sličnu našem zraku.

Predatori koriste režanje, cvrkut i kliktanje u govoru, no sposobni su imitirati ljudski govor po potrebi. Životni vijek predatora koji ne pogine u lovu može se protegnuti i do 300 godina.

Predatori su jači i brži od ljudi, a posjeduju i neobično razvijenu koordinaciju s obzirom na svoju veličinu. Krv im je zelena i svijetli u mraku, a vid im seže u infracrveni pojas svjetla.

Osim svih ovih fizičkih prednosti predatori koriste niz oružja i tehnoloških uređaja koji ih čine još efikasnijim lovcima. Među najpoznatijim je spravama koje imaju u svom arsenalu  plašt nevidljivosti. Iako ih ne čini potpuno nevidljivima, predatori vješto koriste tehnologiju koja svija svjetlo oko njih skrivanjem u okruženjima u kojima bi ih ionako bilo teško spaziti.

Predator 2 (1990)

Najvažniji dio opreme svakako im je kaciga koja kombinira nevjerojatan broj pogodnosti, od zaštite glave i maske za disanje, preko tri dodatna pojasa svjetlosti koja mogu vidjeti i zumirati, pojačavanja, pročišćavanja i snimanja udaljenih zvukova, pa sve do očne kontrole plazmatskog pištolja koji nose na ramenu.

Na ruci imaju računalo kojim uključuju nevidljivost ili bombu za samouništenje, a u čijem se kućištu nalaze i oštrice za borbu iz blizine.

Kao da sve što smo već nabrojali nije dosta za sigurnu pobjedu, predatori sa sobom nose arsenal oružja na kojem bi mu svaki vojnik pozavidio. Između ostalog, na ramenu mu je plazmatski pištolj koji služi za najopasnije protivnike, a ispucava kuglu ioniziranog plina čija je temperatura nekoliko tisuća stupnjeva Celzija.

Tu su još i već spomenute kandže koje izlaze iz narukvica te kratki štap koji se rasklapa u koplje za borbu prsa o prsa.

Predators (2010)

Zvuči pretjerano, zar ne? No prema dosadašnjim izvorima, predatori su matrijarhalno društvo čija struktura i dinamika podliježu strogim pravilima, a čija je središnja tema lov. Ženke vladaju mužjacima koji se moraju stalno dokazivati da bi ostvarili pravo na parenje, a time automatski i zadobili poštovanje ostalih mužjaka.

Zbog pojave lubanje vanzemaljske vrste iz serijala Alien, na stalku trofeja u svemirskom brodu predatora u filmu Predator 2 nastala je Alien vs. Predator, franšiza koja je napravila logičan korak i pretvorila lovca iz svemirskog hororca 'Osmi putnik' u savršenu lovinu predatora koji ih čak i uzgajaju za lov. Predatori cijene i ljude kao lovinu, no samo ako su naoružani.

U kinima trenutačno igra najnoviji nastavak serijala o predatorima - Predators - u kojem jednu od glavnih uloga tumači oskarovac Adrien Brody

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi