ZA ŽIVCE

Pop ikone: Pivo

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 25.01.2010 08:14
  • Objavljeno 25.01.2010 u 08:00
oktoberfest pivo

oktoberfest pivo

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Mnogi misle da je civilizacija počela s kotačem i pismom, no prva kola i poslovni ugovori odnosili su se na stariji plod ljudske domišljatosti. Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića, a i izvor je nekih zanimljivih tradicija

Prije oko 4.000 godina stari Babilonci imali su običaj da otac nevjeste u mjesecu nakon vjenčanja snabdijeva zeta alkoholnim pićem nalik današnjem pivu, i to onoliko koliko ovaj može popiti. Pivo se u to vrijeme zvalo medovina zbog meda koji je bio važan sastojak tog pića, a prema tom običaju medeni je mjesec dobio ime.

Najstariji zapisani recept na svijetu je recept za pivo. Pivo je originalno nastalo kao i druga pića, između ostalog zbog toga što je voda u većini mjesta bila opasna po zdravlje zbog nečistoća koje je sadržavala. U srednjem su vijeku postojale i seoske 'vračare' koje su imale monopol na proizvodnju i prodaju piva.

Nakon što je pivo izašlo iz mističnih voda, prvi zakon za zaštitu potrošača napisao je vojvoda Wilhelm VI Bavarski 1516, a dokument je određivao što se smije koristiti kao sastojak za izradu piva.

Bavarska i danas definira pivo kao prehrambeni proizvod, što i nije tako čudno s obzirom na to da se zbog svojih sastojaka pivo ponekad naziva 'tekućim kruhom', a i poznat je kao izvor B vitamina. No, alkoholni sastojak još uvijek djeluje potpuno isto kao i u drugih pića te je štetan u velikim količinama, a zabavan u manjim.

Bavarska se također može pohvaliti i s najstarijom pivovarom koja još uvijek radi. Opatija Weihenstephan sjeverno od Münchena 2040. proslavit će tisuću godina otkad je otkupila pravo na izradu piva.

Tomu što su se europski doseljenici iskrcali u Plymouth Rocku u današnjem SAD-u 1620, razlog nije bio odlična lokacija ili prekrasni krajolici. Putovanje je završilo jer su popili svo pivo.

Kad je britanska mornarica 1740. odlučila razvodniti mješavinu ruma i piva na svojim brodovima, mornari su je nazvali grog po nadimku admirala koji je bio odgovoran za tu odluku. Grog se uskoro počeo koristiti kao termin za bilo koje razvodnjeno piće.

Neki zaposlenici Guinnessa izračunali su da se krigla s pola litre piva može ispiti u deset gutljaja te da se na bradi i brkovima svaki put zadrži pola mililitra. Čini se da bi za manji gubitak piva možda bilo bolje koristiti slamku.

Jedan grob koji sigurno nikada neće biti bez cvijeća je onaj Richarda C. Laramyja, Amerikanca koji je izumio mali prijenosni frižider. Svi oni koji piju pivo trebali bi mu nazdraviti barem jednom godišnje, čak i Britanci za koje mnogi misle da piju svoje pivo toplo, što uglavnom nije istina.

Franklin Delano Roosevelt izabran je 1932. za predsjednika SAD-a uglavnom na temelju obećanja da će ukinuti prohibiciju. Prvi centar za novačenje američkih marinaca bio je u baru, a najduži bar na svijetu dug je 208 metara i nalazi se u Illinoisu.

Ako skupljate podloške za čaše, onda ste tegestolog, a ako skupljate pivske flaše, onda ste labeorfilist (ili pokušavate srediti kauciju za novu kašetu).

Možda postoji razlog zašto se pivo spominje u najranijim molitvama Sumerana ili zašto je u finskoj Kalevali, mitu o postanku svijeta, više redova posvećeno prvom pivu nego nastanku ljudi. Možda činjenica da se godišnje popije oko 130 milijardi litara piva daje nekakav okvir ljubavi prema zlatnom piću koje se pjeni na vrhu.

Mi nećemo nagađati je li stvar u okusu ili boji, već ćemo jednostavno otpiti gutljaj i reći: Ajd', živjeli!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi